Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Kdo vyhrál Zlatou popelnici? Bedřichov, Kořenov, Jilemnice i Rokytnice

Letošní ročník Zlaté popelnice zná už své vítěze. Je mezi nimi například Bedřichov nebo Rokytnice nad Jizerou. Podle statistik každý v kraji za rok vytřídí například téměř kilo papíru.

V Libereckém kraji se nejlépe třídí odpady v horských střediscích. Ve 14. ročníku soutěže Zlatá popelnice tak zvítězily jizerskohorské obce Bedřichov a Kořenov a mezi městy byly nejlepší ve svých kategoriích Rokytnice nad Jizerou a Jilemnice. Každý obyvatel kraje loni vytřídil v průměru 24,9 kilogramu papíru, 10,4 kilogramů plastů, 13 kilogramů skla a bezmála půl kilogramu nápojových kartonů. Je to celkem 48,7 kilogramu vytříděného odpadu, což je těsně pod celostátním průměrem, informoval mluvčí krajského úřadu Jan Mikulička.

„Tento výsledek řadí Liberecký kraj na devátou příčku v pořadí krajů. Pokud ale k dosaženým výsledkům připočteme ještě přes 25 kilogramů vytříděných kovů, pak dosáhne celková výtěžnost téměř 74 kilogramů na obyvatele za rok. To je v Česku nadprůměrný výsledek, který Liberecký kraj posouvá na čtvrtou příčku v mezikrajském srovnání. V třídění papíru byl Liberecký kraj mezi ostatními kraji absolutně nejlepší,“ uvedl krajský radní pro životní prostředí Jiří Löffelmann.

V Libereckém kraji je k dispozici bezmála 12.000 nádob na tříděný odpad, jedno kontejnerové hnízdo dnes slouží v průměru pro 135 obyvatel. Zlepšuje se i třídění v krajském městě Liberci, přestože na předních příčkách mezi městy se neumisťuje. Proti roku 2017 se podle Mikuličky loni podařilo ve stotisícovém městě vytřídit o 85 kilogramů víc plastů a o 50 kilogramů vzrostla výtěžnost kontejnerů na sklo. Dokonce o tisíc tun vzrostlo množství vytříděného papíru.

Podle údajů společnosti EKO-KOM loni každý občan České republiky vytřídil v průměru 49 kilogramů papíru, skla, plastů a nápojových kartonů. V porovnání s rokem 2017 to bylo asi o dva kilogramy víc. EKO-KOM má v Česku monopol na třídění a recyklaci obalů. Jeho služby využívá 21.052 firem dodávajících na český trh balené zboží. V recyklaci nebo v jiném využití tak končí 71 procent obalů. Firma zajišťuje i sběrná místa na tříděný odpad pro 6131 obcí, v Libereckém kraji jich je do systému zapojeno 214. Za třídění dostávají obce peníze.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Zlatá popelnice, třídění, opad, soutěž, Liberecký kraj, popelnice, Rokytnice nad Jizerou, Bedřichov, papír, Jilemnice, Kořenov, sklo, Česko, Jiří Löffelmann

Kdo vyhrál Zlatou popelnici? Bedřichov, Kořenov, Jilemnice i Rokytnice  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.