Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zákaz vstupu do Krkonoš? Na přemíru odpadků a nevychované turisty si stěžuje vládce hor

Od 1. srpna nebudou moci lidé vstoupit do Krkonoše. Alespoň tak by si to přál vládce hor Krakonoš, jehož dopis dnes uveřejnilo Ministerstvo životního prostředí (MŽP).

„Milí člověče, vyslechni mocného pána hor: Já, Krakonoš, hodlám od 1.8. 2019 uzavřít Krkonoše pro všechno lidské,“ uvádí Krakonoš v dopise. Ke svému rozhodnutí dospěl na základě chování turistů, kteří do Krkonoš každý rok míří a vedle dobré nálady nebo zážitků přináší do hor i odpadky. Ty zde ale na rozdíl od skvělých vzpomínek a pořízených fotek zůstávají.

„Mé rozhodnutí chápej jako trest za nfarebácké chování některých návštěvníků, kteří svou zlotřilostí vydají za několik Trautenberků,“ vzkazuje ochránce Krkonoš lidem. Podle něj lidé nemají k horám úctu a jejich vinou se zde rozšiřuje škodná v podobě odpadkoušů. Pokud tak v srpnu vyrazíte do Krkonoš a narazíte na neprůchodnou mlhu, je jasné, že Krakonoš nezůstal jen u pohrůžky, ale rozhodl se své plány zrealizovat a ochránit hory tak, že do nich už lidská noha nevkročí.

Psali jsme: Sáčkovec, Petlahvoň nebo Vlhčenec. KRNAP spustil novou kampaň s Odpadkouši

Kampaní Není zvěř jako zvěř se snaží Krkonošský národní park vtipnou a originální formou upozornit na problematiku znečišťování Krkonoš odpadky. Dobrovolníci sice každý rok uklidí z hor tuny odpadků, turisté jich tam ale nanosí daleko více.

Zatím je ale naděje a i sám Krakonoš zůstává sice nahněvaný ale optimistický. „Mám hodné lidi v lásce a budou mi tu chybět. Vím, že hodně z nich se tu chová slušně a s úctou k přírodě. Pro takové bych se rozdal - koneckonců Anče, Kuba a hajnej by mohli vyprávět. Znáš to přeci z mých pohádek, kde se všechno v dobré obrátilo. Snad tomu bude i tentokrát,“ dodává Krakonoš.

„Krakonoš se od srpna rozhodl uzavřít KRNAP kvůli přemnožení "odpadkoušů". Ani se mu nedivíme. To, co v národním parku po turistech zůstává, není žádná hitparáda a příroda si to nezaslouží,“ reaguje MŽP. Dopis by měl vzburcovat všechny návštěvníky Krkonoš, aby si uvědomili, že odpadky do přírody nepatří a vše, co do hor přinesou, by si zase měli odnést. 

Foto MŽP, pixabay.com

Štítky Krkonoše, Krakonoš, odpadky, Není zvěř jako zvěř, odpad, příroda, Krkonošský národní park, Kuba

Zákaz vstupu do Krkonoš? Na přemíru odpadků a nevychované turisty si stěžuje vládce hor  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.