Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kontrola prověří, zda Turów nepřekračuje hlukové limity už před plánovaným rozšířením těžby

Polský důl Turów se snaží prosadit rozšíření těžby. Obyvatelé Uhelné si ale už nyní stěžují na hluk, který právě z dolu vychází. Hygienici celé okolí podrobí měření, které by mělo odhalit, zda nedochází k porušování hlukových limitů.

Liberecký kraj se dohodl s hygieniky na měření hluku, který na české území doléhá z polského hnědouhelného dolu Turów. Cílem je zjistit, zda už dnes nejsou v příhraniční oblasti porušovány hlukové limity. Je to jeden z podkladů pro jednání o povolení další těžby. Polská strana přepokládá, že po plánovaném rozšíření dolu povolené limity pro hluk nepřekročí. Liberecký kraj se ale obává, že je důl a elektrárna překračují už dnes, řekl liberecký hejtman Martin Půta.

S měřením se podle Půty začalo na základě podnětu obyvatel z Uhelné, což je část Hrádku nad Nisou, která je dolu nejblíže. „Jsou dny, kdy o dolu ani nevíme, a pak jsou dny, kdy kvůli hluku ani nemůžeme vydržet venku a zavíráme se doma,“ řekl Milan Starec, který v obci žije. Situace se podle něj zhoršila poté, co Poláci začali kácet stromy v prostoru, kam by se měl důl rozšířit. První noční měření už hygienici v Uhelné provedli, budou je ale opakovat. „Hluk hodně souvisí i s počasím, s tím jak jsou třeba nízko mraky, od kterých se pak ten hluk odráží,“ doplnil hejtman.

Polský hnědouhelný důl Turów zásobuje uhlím hlavně sousední elektrárnu. Skupina PGE, která důl i elektrárnu vlastní, tam chce těžit až do roku 2044. Rozšířit by se měl důl až na 30 kilometrů čtverečních a těžit Poláci plánují do hloubky až 330 metrů pod úrovní okolního terénu. Důl se má rozšířit podél silnice z německé Žitavy do Bogatyně. V Česku jsou nejblíže Uhelná, Václavice, Oldřichov na Hranicích a Hrádek nad Nisou. Obyvatelé z příhraničí se obávají nejen hluku, ale především ztráty vody a zvýšené prašnosti.

Pro přeshraniční posuzování dopadů na životní prostředí (EIA) dostalo české ministerstvo životního prostředí k plánovanému rozšíření dolu kolem 5000 připomínek. Liberecký kraj si najal společnost Frank Bold Advokáti, jejíž polská pobočka připomínkovala rozšíření těžby hnědého uhlí v Gubinu u hranic s Německem. Rozšíření se tam podařilo zabránit. Kraj mimo jiné požaduje zrušení nedávné změny územního plánu, kterým polská Bogatyně rozšíření dolu umožnila. Žádá také veřejné projednání záměru rozšíření těžby nejen v Polsku, ale i na českém území a v českém jazyce.

Autoři | Foto panoramio.com

Štítky Turów, uhlí, těžba, Polsko, Česko, hluk, Liberecký kraj, Důl Turów, elektrárna, Martin Půta, Hrádek nad Nisou, Ministerstvo životního prostředí České republiky, Německo

Kontrola prověří, zda Turów nepřekračuje hlukové limity už před plánovaným rozšířením těžby  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.