Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Zhoršenou kvalitu má v kraji třetina sledovaných ploch, nejhůř je na tom Bažantník

Hygienici průběžně sledují kvalitu vody na oblíbených rekreačních místech. Nejhůř je na tom Bažantník v Sedmihorkách. Na vině jsou přemnožené sinice.

V Libereckém kraji má zhoršenou kvalitu vody třetina sledovaných ploch. Nejhorší je situace na rybníku Bažantník u kempu v Sedmihorkách v Českém ráji, kde kvůli přemnoženým sinicím platí zákaz koupání. Nevhodné ke koupání jsou také Hamerském jezero a koupaliště v Chrastavě na Liberecku. Vyplývá to z informací na webu Krajské hygienické stanice v Liberci. Voda nevhodná ke koupání představuje zdravotní riziko a v hodnocení se označuje čtvrtým stupněm z pěti.

Sinice ale zhoršily i vodu na velkých vodních plochách. Už od začátku sezony je na stupni tři voda v Máchově jezeře. Na konci července se kvůli zvýšenému množství sinic ve vodě zhoršila i voda v přehradách v Jablonci nad Nisou a Liberci. Zdravotní problémy po koupání tam podle hygieniků mohou mít hlavně citliví jedinci, k nimž patří děti, těhotné ženy nebo alergici. Všichni lidé by se měli po koupání v takové vodě osprchovat.

Na liberecké přehradě Harcov a na Bažantníku zkoušejí od začátku letošního roku eliminovat řasy a sinice pomocí ultrazvuku. V Českém ráji to příliš nepomohlo, v Liberci se dařilo vodu dlouho udržet kvalitní. Už to ale také neplatí. Přesto tuto metodu chtějí vyzkoušet i v sousedním Jablonci. „Eliminace sinic a řas prostřednictvím ultrazvukového vysílače je metoda šetrná k životnímu prostředí, bezpečná pro ryby i ostatní vodní organismy a nezpůsobuje únik toxinů do vody,“ řekl náměstek jabloneckého primátora Jakub Chuchlík.

Hygienici v kraji sledují kvalitu vody v 36 přírodních či umělých koupalištích v kraji, výborná není v 11 z nich. Hygienici ale odebírali vzorky i na místech, která se běžně nesledují jako jsou přehrady Fojtka a Mlýnice, nádrž Javorník, Vesecký rybník, Chrastenský rybník v Chrastné, Malý Písečák v Příšovicích, Černá Nisa v Bedřichově, Horka ve Stráži pod Ralskem, Hradčanský rybník, pískovna v Provodíně a dvě nádrže v Dubici v České Lípě. Výbornou vodu mají jen na Fojtka a Mlýnice, Javorník, Hradčanský rybník a pískovna Provodín. Nevhodné ke koupání jsou podle hygieniků Chrastenský rybník, Malý Písečák, Horka a Dubice II.

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky voda, kvalita, Bažantník, hygiena, koupání, Liberecký kraj, rybník, Sedmihorky, Liberec, přehrada, Český ráj, Krajská hygienická stanice, Jablonec nad Nisou, Chrastava

Zhoršenou kvalitu má v kraji třetina sledovaných ploch, nejhůř je na tom Bažantník  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.