Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Budova podnikatelského inkubátoru v Liberci se do původní ceny nevejde, navíc se výstavba prodlouží

Budova, ve které bude podnikatelský inkubátor, měla být hotová v březnu příštího roku. Rekonstrukce ale nabírá zpoždění a hotovo bude nejdříve v červenci. Navíc bude celý projekt stát více, než měl. Do vysoutěžené částky 268,5 milionů se nevejde.

Výstavba podnikatelského inkubátoru, který vzniká v sousedství sídla Libereckého kraje, nabrala zpoždění a bude také dražší. Původní cena, která vzešla ze soutěže, byla 268,5 milionu korun, už teď je ale jasné, že stavba bude nejméně o 30 milionů korun dražší. Účet ale zřejmě ještě není konečný. Důvodem jsou nedostatky projektu a jako při každé rekonstrukci i tady se naráží na věci, s nimiž projekt nepočítal, řekl hejtman Martin Půta. Kraj chce od projektanta vymáhat náhradu části vícenákladů.

Inkubátor vzniká v bývalé dílenské budově, kterou v roce 2014 koupil Liberecký kraj od VÚTS (dříve Výzkumný ústav textilních strojů) za 125 milionů korun spolu s bývalou administrativní budovou a okolními pozemky. Administrativní budovu už za 97 milionů korun proměnil na Evropský dům. Loni začaly práce na budově dílen. Jedno patro v budově má dlouhodobě pronajaté firma Huntsman, která tam navzdory rekonstrukci dál vyrábí. Mimo podnikatelského inkubátoru se do budovy přesune také jídelna krajského úřadu, která kapacitně nestačí. Bude tam také třeba archiv úřadu. Na stavbu přispěje zhruba 50 milionů korun Evropská unie.

Podle stavbyvedoucího Marka Bahníka ze stavební společnosti CL-EVANS je stavba ve zhruba čtyřměsíčním skluzu, místo v březnu příštího roku bude hotovo až v červenci. Aktuálně se čeká na kompletní přepracování dokumentace ke vzduchotechnice. Nedostatků ale bylo mnohem víc. Chybí úchyty oken, parapety ve všech čtyřech patrech, na které původní projekt zapomněl. Jen tyto vícepráce jsou za 4,5 milionu korun," doplnil Martin Půta. V projektu ale také nebyly třeba podhledy v jídelně, kde by se pak kvůli hluku nedalo vydržet, nebo protipožární obložení ocelové konstrukce.

Projekt dodala brněnská firma Statika - Dynamika, která na jaře sama odstoupila od smlouvy. Od té doby zajišťuje projekční práce liberecká kancelář SIAL, která před lety budovu projektovala. Ukončení spolupráce podle hejtmana nezbavuje brněnskou firmu zodpovědnosti za chyby v projektu. „Podle našeho názoru z těch víceprací jde 28 milionů korun za projektantem,“ řekl Půta. Radní už schválili výzvu firmě, aby náklady uhradila. „Předpokládám, že to skončí u soudu,“ dodal hejtman.

Jednatel společnosti Statika - Dynamika Miroslav Polaček řekl, že se k tomu nemůže vyjádřit, protože žádnou výzvu zatím nedostal. „Vůbec nevím, kde na tu sumu přišli, nemůžu na to nic říct. Jsou to vykonstruované věci, ale uvidíme, až to dostaneme,“ dodal Miroslav Polaček.

Autoři | Foto Marek Pieter

Štítky podnikatelský inkubátor, Liberec, podnikání, byznys, rekonstrukce, inkubátor, projekt, Martin Půta, Liberecký kraj, Evropská unie, Marek Bahník, SIAL

Budova podnikatelského inkubátoru v Liberci se do původní ceny nevejde, navíc se výstavba prodlouží  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.