Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Za pomoc při vážné nehodě byl Julius Jano vyhlášen gentlemanem silnic

Poskytnout první pomoc při dopravní nehodě se jeví jako samozřejmost. Realita je ale jiná. Projekt Gentleman silnic se snaží podpořit, aby k sobě nebyli účastníci provozu lhostejní a pomáhali si, stejně jako Julius Jano.

Ten na konci února letošního roku pomohl při dopravní nehodě, ke které došlo v katastru obce Horní Řasnice. „Tehdy osobní automobil předjížděl kolonu vozidel. Jenže v tu chvíli se rozhodl předjíždět i další automobil, jeh řidič se ale nepřesvědčil, zda už není předjížděn a vjel prvnímu předjíždějícímu vozidlu do dráhy,“ uvedl policejní mluvčí Vojtěch Robovský.

Celý řípad i s videem, které nehodu zachytilo, si můžete připomenout níže.

Psali jsme: VIDEO: Policisté pátrají po řidiči škodovky s polskou značkou a modrém Polu. Nezastavili u vážné nehody

A zatímco řidič, který jako druhý začal předjíždět, z místa ujel, Julius Jano přispěhal na pomoc posádce automobilu, které dostalo smyk, několikrát se převrátil a naboural do stromu. A nyní byl v rámci projektu Gentleman silnic oceněn Policií ČR a Českou pojišťovnou.

„Julius Jano neváhal pomoci s vyproštěním zraněné posádky a spolu s dalšími osobami na místě pomáhal,“ sdělil Robovský. Julius Jano se tak zachoval více než příkladně, za to osmašedesátiletý muž, který z místa ujel, se rozhodně nezachoval, jak měl. Když se ho podařilo policistům vypátrat, obvinili ho z přečinu ublížení na zdraví a z neposkytnutí pomoci řidičem dopravní prostředku. „V případě odsouzení mu tak může hrozit trest odnětí svobody až na pět let,“ dodal mluvčí.

Nyní je tak Julius Jano v pořadí již 189. vyhlášeným gentlemanem silnic. Policisté navíc upozornili, že letos už v Libereckém kraji řešili celkem 948 případu újezdů od dopravních nehod.

 

Foto PČR

Štítky gentleman silnic, Julius Jano, policie, silnice, dopravní nehoda, Horní Řasnice, Policie České republiky, Generali Česká pojišťovna

Za pomoc při vážné nehodě byl Julius Jano vyhlášen gentlemanem silnic  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.