Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Národní přírodní rezervaci u Doks nebude nejméně do konce roku 2021 ničit těžba

Národní přírodní rezervace Břehyně-Pecopala se nachází severovýchodně od města Doks a chráněným územím je od roku 1933. Minimálně další dva roky zde nehrozí rozsáhlá těžba. I tak už ale tuto oblast právě těžba poničila.

Národní přírodní rezervace (NPR) Břehyně-Pecopala u Doks na Českolipsku by měla minimálně do konce roku 2021 zůstat bez velkých těžebních zásahů. Vyplývá to z nového rozhodnutí o výjimce, kterou vydala Správa Chráněné krajinné oblasti Kokořínsko-Máchův kraj. Rozhodnutí poskytlo Hnutí Duha, které ho vítá.

„Jen je škoda, že přišlo až poté, co byla značná část podmáčených smrčin, které jsou pozůstatkem holocenní tajgy, nenávratně zničena,“ uvedl v tiskové zprávě hnutí jeho zástupce Miroslav Kutal. Hnutí už dříve uvedlo, že masivní těžba smrků na pozemcích Vojenských lesů a statků (VLS) tuto rezervaci poničila. Kácení prošetřuje Česká inspekce životního prostředí.

NPR Břehyně-Pecopala je významné chráněné území. Spojuje v sobě biotopy typické pro Dokeskou pahorkatinu, od vodní plochy, rákosin a přilehlých mokřadů Břehyňského rybníka po pískovcové skalní město Pecopala, porostlé kyselými i květnatými bučinami a bory. Vojenské lesy a statky tam podle údajů ekologů v nejcennějších prvních a druhých zónách Chráněné krajinné oblasti Kokořínsko-Máchův kraj vytěžily přes 9000 krychlových metrů dřeva a letos to mělo být dalších zhruba 10.000 krychlových metrů. Důvodem byla kůrovcová kalamita.

Pochybení už dříve Vojenské lesy a statky odmítly. Mluvčí VLS Jan Sotona řekl, že rozsah těžby i provedení byly s orgány ochrany přírody úzce konzultovány. Práce podle něj lesníci prováděli v období, kdy byl jejich vliv na život vzácných živočišných druhů v lokalitě minimální.

„Při současné pokračující smrkové kalamitě je Břehyně smutným mementem pomýlené snahy likvidace kůrovce v nejpřísněji chráněných územích a opomenutí faktu, že důvod masivní kalamity je především v dlouhodobě špatném způsobu hospodaření v hospodářských lesích,“ míní Kutal. Dřevo se těžilo především v okolí Břehyňského rybníka, kde se nachází zhruba 160 hektarů podmáčených a rašelinných smrčin.

Autoři | Foto kokorinsko.ochranaprirody.cz

Štítky Doksy, rezervace, těžba, lesy, Břehyně-Pecopala, národní přírodní rezervace, chráněné území, Hnutí DUHA, VLS ČR, Česká inspekce životního prostředí, okres Česká Lípa, Břehyňský rybník

Národní přírodní rezervaci u Doks nebude nejméně do konce roku 2021 ničit těžba  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.