Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Po úrazu se nehýbe, stará se o něj babička. Domča je moje všechno, říká

Narodil se jako zdravý chlapec, jenže ve třech měsících utrpěl úraz hlavy. Následovala řada operací, mentální vývoj Dominika z České Lípy se ale zastavil. Dnes je mu devět let a stará se o něj sama jeho babička. Každý den s ním musí zdolávat schody do patra k výtahu. A tak se zrodil nápad na sbírku, díky které by se pořídila schodišťová plošina.

„Domča je moje všechno a zůstane u mě, dokud budu živa,“ říká babička. Jenže i ona má zdravotní problémy a velké potíže jí dělá především to, aby Dominika dostala v kočárku ze schodů.

A tak českolipská handicapovaná sportovkyně Petra Hurtová oslovila město, zda by nemohlo pomoci s uspořádáním sbírky. „Když s tím Petra přišla, neváhali jsme, předložila jsem radě města návrh a jsem ráda, že již od 1. května se veřejná sbírka rozběhla,“ řekla starostka České Lípy Romana Žatecká.

Na schodišťovou plošinu je potřeba 300 tisíc korun. „Navrhla jsem, abychom hned na počátku vložili do sbírky částku 50 tisíc korun z Fondu rady města. Budu ráda, když se přidají další, kterým není cizí pomáhat,“ dodala.

Řešením by kromě plošiny mohlo být i stěhování do bytu v přízemí, to ale podle babičky Dominika nepřichází v úvahu. „Dominik i přes své postižení určité věci vnímá, ví, že je doma a je tady zvyklý,“ říká.

Podle ní už ale má celý byt přebudovaný výhradně pro potřeby Dominika. „Je bezbariérový, mám tu kolejnice, po kterých Dominika po bytě přesunuji. Směnit tento byt za jiný a následně ho znovu vybavit by byla mnohem větší investice, než pořídit schodišťovou plošinu,“ dodává.

Pro účely sbírky byl zřízený transparentní účet u Československé obchodní banky, zároveň je po městě rozmístěno pět pokladniček. Číslo transparentního účtu „Cesta domu pro Dominika“ u Československé obchodní banky: 283251941/0300.

Autoři | Foto Město Česká Lípa

Štítky Cesta domů pro Dominika, Česká Lípa, plošina, sbírka, Československá obchodní banka, Romana Žatecká

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po úrazu se nehýbe, stará se o něj babička. Domča je moje všechno, říká  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.