Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Co bude s Ralskem? Experti z univerzity přijdou s řešením obnovy bývalého vojenského prostoru

Speciální tým tvořený pracovníky Technické univerzity dostal za úkol vypracovat územní studii bývalého vojenského prostoru Ralsko. Ta má najít řešení, co by se s jinak nevyužitým územím dalo udělat. Hotová má být v září.

„Rádi bychom smysluplně využili celý prostor. Nedávno rada schválila memorandum s hasiči, kteří budou moci bezplatně využívat budovy v bývalém vojenském prostoru ke svým taktickým cvičením,“ říká hejtman Martin Půta.

Oživení území by podle hejtmana nemělo výrazně zasahovat do tamní unikátní krajiny.

Studie má přinést plán postupného oživení prostoru. „Můžeme se díky ní předem připravit na okamžik, kdy v lokalitě skončí všechny demolice a sanace, a my budeme moci plynule pokračovat dál,“ vysvětlila statutární náměstkyně hejtmana pro řízení ekonomiky, správy majetku a informatiky Jitka Volfová.

Kraj studii potřebuje i pro případné čerpání peněz. „Je podmínkou ministerstva pro místní rozvoj pro to, aby Ralsko mohlo být zahrnuto do akčního plánu státu a kraj mohl na jeho obnovu čerpat dotace,“ dodal mluvčí úřadu Filip Trdla.

Po územní studii pak vznikne ještě další studie. Ta bude konkrétnější. Jednotlivé projekty v ní budou rozpracované tak, aby bylo možné vytvořit zadávací dokumentaci k jejich následné realizaci. „Jsme teprve na začátku dlouhé cesty, avšak vzhledem k finanční náročnosti celé akce chceme mít naprostou jistotu, že budoucí podoba bývalého vojenského prostoru Ralsko bude účelná a udržitelná i pro další generace,“ dodala Volfová.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Ralsko, vojenský prostor, Technická univerzita, Liberecký kraj, Vojenský prostor Ralsko, Jitka Volfová, Martin Půta, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Co bude s Ralskem? Experti z univerzity přijdou s řešením obnovy bývalého vojenského prostoru  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.