Počasí dnes19 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Zámek v Doksech čekají další opravy, bude zde knihovna

Zámek by se měl v budoucnu plně zpřístupnit veřejnosti. Přesune se sem infocentrum, knihovna nebo muzeum. Naopak uvolněné prostory po knihovně chce město proměnit na školní družinu. Celková rekonstrukce zámku se pohybuje okolo 47 milionů korun.

V Doksech na Českolipsku připravují další investice do obnovy zámku. Za více než 14 milionů korun chce město v příštím roce připravit prostory, kam by se měla přesunout městská knihovna nebo oblíbené Muzeum Čtyřlístek.

Investici schválilo v pondělí na mimořádném jednání městské zastupitelstvo. Ještě na podzim chce radnice vypsat výběrové řízení na dodavatele a v příštím roce práce realizovat.

Sedmihektarový areál zámku získaly v roce 2015 Doksy bezúplatně od Libereckého kraje, který pro památku neměl využití. Na obnově zámku se pracuje od loňského podzimu. Rekonstrukce přijde téměř na 47 milionů korun. V přízemí chce radnice už příští rok otevřít informační centrum s prostorem pro příležitostné výstavy, v prvním a druhém patře bude prohlídkový okruh.

Městu se na projekt podařilo získat dotaci z evropských fondů, díky tomu obnovou projde zhruba třetina zámku. „Chtěli bychom zámek otevřít a zpřístupnit celý, abychom využili většiny prostor. Přemístit tam městskou knihovnu, celé personální zázemí Kultury Doksy CZ a přestěhovat tam Muzeum Čtyřlístku, které je v docela malých prostorách a má obrovskou návštěvnost,“ řekla starostka Eva Burešová.

Uvolněný prostor po knihovně a muzeu chce radnice využít pro školní družinu, která už kapacitně nestačí. „Dětí přibývá,“ řekla starostka. Městu se zatím podle Burešové podařilo získat dotace na vybudování informačního centra a prohlídkového okruhu, uspělo i se žádostmi o dotace na opravu střechy nebo havarijního stavu krovů.

Podařilo se nám získat i dotaci na bezbariérové trasy, vybudujeme dva výtahy, doplnila Burešová. Na další práce nebo provoz ale radnice dotace nezískala a bude je muset zaplatit ze svého. Nově zvolené zastupitelstvo tak bude muset po volbách rozhodnout, z čeho bude další práce financovat. „Otvírá se několik možností, buď z portfolia města, tedy z našetřených peněz, nebo to zahrnou do rozpočtu města na další rok nebo z úvěru,“ dodala starostka.

Autoři | Foto marianskazahrada.cz

Štítky Doksy, zámek, oprava, rekonstrukce, knihovna, dotace, Muzeum Čtyřlístek, Eva Burešová, okres Česká Lípa, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zámek v Doksech čekají další opravy, bude zde knihovna  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.