Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Česká Lípa se stále potýká s nedostatkem doktorů, dotační program nepomohl

Ani jednoho lékaře nezískalo město Česká Lípa na dotační program, ve kterém byly k dispozici tři miliony korun. Ty by mohli případní lékaři využít pro zřízení ordinací.

České Lípě se nepodařilo získat nové lékaře na dotační program, z něhož mohli čerpat až půl milionu korun na zřízení svých ordinací. Přihlásil se jediný zájemce, který ale nesplnil podmínky, řekl  mluvčí města Václav Šámal.

Město dotační program vypsalo poprvé, žadatelé se mohli hlásit v srpnu. K dispozici byly tři miliony korun, jeden žadatel mohl získat až půl milionu. O dalším postupu zatím město nerozhodlo. „Myslím si, že další kroky přijdou po komunálních volbách,“ uvedl mluvčí města.

Dotační program byl určen pro obory, v nichž je v sedmatřicetitisícovém městě nedostatek lékařů. Problém je třeba sehnat revmatologa. Dlouhé objednací lhůty od čtvrt do půl roku jsou u očních lékařů, chybějí zubaři. Region by potřeboval také více praktických lékařů a pediatrů, problémy mohou nastat už za několik let.

Podle statistik, které má město k dispozici, je průměrný věk lékařů v těchto oborech kolem 57 let. Problémy s nedostatkem lékařů řeší i další místa na Českolipsku. Zřejmě nejhorší situace byla letos v Doksech u Máchova jezera, kde byli lidé od března bez pediatra. Po značném úsilí se pětitisícovému městu podařilo novou lékařku sehnat.

„Oficiálně bude ordinovat od 1. října, už tam je ale sestřička a maminky mohou registrovat své děti,“ řekla starostka Doks Eva Burešová. Město na své náklady zrekonstruovalo ordinaci a lékařce k tomu poskytlo bezúročnou půjčku 200.000 korun na pořízení vybavení. Navíc ji odpustí nájemné na půl roku a po stejnou dobu bude plně hradit mzdu zdravotní sestře, včetně odvodů půjde asi o 240.000 korun. Město lékařce nabízí také nově zrekonstruovaný byt, čehož ale zatím nevyužila.

Autoři

Štítky Českolipsko, dotační program, lékaři, Česká Lípa, lékař, dotace, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, Eva Burešová, Doksy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česká Lípa se stále potýká s nedostatkem doktorů,  dotační program nepomohl  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.