Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Ralsku zemřela vlčice, na vině je pravděpodobně divočák

V Ralsku byla nalezena mrtvá vlčice, osudným se jí pravděpodobně stalo setkání s divokým prasetem.

Příčinu smrti i to, zda jde skutečně o vlka a nikoliv například o křížence psa, prověří pitva a genetická analýza, informovala v tiskové zprávě mluvčí Agentury ochrany přírody a krajiny Karolína Šůlová. Mrtvá vlčice byla nalezena u Hradčan nad Ploučnicí.

Stopy v okolí nasvědčují tomu, že zahynula po zápasu s jiným zvířetem, pravděpodobně prasetem. „Na výsledky pitvy netrpělivě čekáme. Pokud došlo skutečně k zápasu s divokým prasetem, je to další jasný důkaz, že vlci ve zdejší krajině plní svou funkci a prasata loví,“ uvedl ředitel Správy CHKO Kokořínsko-Máchův kraj Ladislav Pořízek.

Podle ochránců přírody je přínosem vlka v krajině právě regulace přemnožených zvířat, jako jsou divoká prasata, daňci, jeleni a srnci, kteří jsou jejich převažující potravou. „Přítomnost těchto šelem tak pomáhá zlepšit stav zdejších lesů,“ dodal Pořízek. Předběžné analýzy trusu vlků ze severních Čech podle Šůlové prokazují, že jejich potrava se příliš neliší od potravy saských vlků.

Patnáct let trvající výzkum vlčího trusu v Německu na 6581 vzorcích ukázal, že zhruba z poloviny tvoří potravu vlků srnci, prasata jsou v jejich jídelníčku zastoupena ze 17 procent, jeleni z deseti a daňci ze zhruba šesti procent. „To, že prasata divoká jsou běžnou součástí vlčího jídelníčku, dokládá zářijová fotografie vlka nesoucího sele přímo z oblasti Kokořínska i video z fotopasti v polských Stolových horách. Ne vždy je ale vlk v těchto střetech vítězem,“ dodala Šůlová. Výskyt vlků v v CHKO Kokořínsko - Máchův kraj potvrdily fotopasti v roce 2014.

Od té doby se jim tam daří a úspěšně se rozmnožují, letošních mláďat bylo minimálně pět. Na severu Čech byl v posledních letech výskyt vlků potvrzen také ve Šluknovském výběžku, v Jizerských a Krušných horách. Jejich stopy objevili i v Lužických horách a v Krkonoších. Vlci dokážou v krátkém čase překonat stovky kilometrů.

Největší divoká populace je v německé Lužici, kde se dokázali přizpůsobit a přežívají i v poměrně hustě osídlené krajině. Chovatelé ovcí ale vlky rádi nemají. Rekordní počet zvířat zabili loni chovateli z Jindřichovic pod Smrkem na Frýdlantsku, když na oplocené pastvině zabili berana, čtyři ovce a 32 jehňat. Od roku 2015 Liberecký kraj zaplatil chovatelům za podobné ztráty bezmála 300.000 korun. Podle německého výzkumu tvoří hospodářská zvířata 1,1 procenta potravy vlků.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky prase, divočák, vlčice, úmrtí, Ralsko, divoké prase, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Hradčany, CHKO Kokořínsko - Máchův kraj, Německo, Česko, Severní Čechy

V Ralsku zemřela vlčice, na vině je pravděpodobně divočák  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.