Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Mladou vlčici na Českolipsku nezabil divočák, ale jiná šelma

Mladá vlčice před měsícem na Českolipsku podle pitvy zahynula po střetu s jinou šelmou, pravděpodobně vlkem. Mohlo jít o konflikt s jinou vlčí smečkou. Nepotvrdil se tak původní předpoklad ochránců přírody, že ani ne roční vlčici zabilo prase divoké. Testy zároveň prokázaly, že mrtvé zvíře nemělo vzteklinu a že skutečně jde o vlka.

Mrtvá vlčice byla nalezena u Hradčan nad Ploučnicí. Už stopy nalezené v okolí nasvědčovaly tomu, že zahynula po zápasu s jiným zvířetem. „Jsme především rádi, že vlčice nezemřela zásahem člověka. Vlk sice nemá v naší přírodě přirozeného nepřítele, může ale docházet ke konfliktům mezi jednotlivými zvířaty a smečkami, a tím i k přirozenému omezování jejich počtu," uvedl ředitel Správy CHKO Kokořínsko-Máchův kraj Ladislav Pořízek. Podrobná genetická zkoumání by v budoucnu měla podle něj ukázat, jak jsou mezi sebou zdejší vlci příbuzní a zda se na Kokořínsku pohybují jedna či dvě smečky. „Je toho stále hodně, co o místních vlcích nevíme," dodal.

Podle testů je mrtvá vlčice geneticky spřízněná se smečkou, která se na Kokořínsku vyskytuje dlouhodobě a až dosud byla izolována od vlků pohybujících se v pohraničních pohořích. „Plánovaná analýza nových vzorků, které budou získány v letošní zimě, umožní zjistit, zda se v oblasti usadila nová smečka a zda mohlo dojít k teritoriálnímu konfliktu. Mortalita při takových setkáních je u vlků běžná, což je jeden z faktorů přispívající k velmi nízké populační hustotě vrcholových predátorů," uvedl Pavel Hulva z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, kde se dělaly genetické testy.

Vlci v Česku

Podle monitoringu Hnutí Duha a dalších organizací byl v ČR v sezoně 2017/18 prokázán výskyt šesti vlčích smeček a pěti párů, Výskyt vlků v CHKO Kokořínsko - Máchův kraj potvrdily fotopasti už v roce 2014. Od té doby se jim tam daří a úspěšně se rozmnožují, letošních mláďat bylo minimálně pět. Na severu Čech byl v posledních letech výskyt vlků potvrzen také ve Šluknovském výběžku, v Jizerských a Krušných horách. Jejich stopy objevili i v Lužických horách a v Krkonoších. Vlci dokážou v krátkém čase překonat stovky kilometrů. Největší divoká populace je v německé Lužici, kde se dokázali přizpůsobit a přežívají i v poměrně hustě osídlené krajině.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky vlci, Českolipsko, šelma, okres Česká Lípa, divoké prase, CHKO Kokořínsko - Máchův kraj, Česko, Hnutí DUHA, Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy, Hradčany, Pavel Hulva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mladou vlčici na Českolipsku nezabil divočák, ale jiná šelma  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.