Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Chátrající Kounicův dům Česká Lípa zabezpečí a zastřeší, radniční kasu to bude stát téměř osm milionů

Osm milionů korun by měl být ale jen zlomek celé částky, kterou město do obnovy Kounicova domu plánuje investovat. Náklady na rekonstrukci se totiž pohybují okolo 80 milionů korun.

Nutné zabezpečení a zastřešení vyhořelého Kounicova domu přijde Českou Lípu na 7,706 milionu korun. Soutěž na zabezpečení vyhrála děčínská firma PSD. Památka vyhořela na jaře 2015 a od té doby chátrá.

Město koupilo dům loni v srpnu za 1,9 milionu korun od Sdružení sportovních svazů České republiky, které od požáru na domě žádné práce nedělalo. Radnice zároveň připravuje rekonstrukci, do které chce dát v příštích dvou letech 80 milionů korun, informovala mluvčí radnice Kristýna Kňákal Brožová.

Někdejší měšťanský dům známý také jako Kounicův byl dokončen v roce 1771 tehdejšími majiteli panství, hrabaty Kounicovými. Postavili ho na místě, kde stával vrchnostenský pivovar zničený při městských požárech v letech 1611 a 1698. Dům postavili jako nové sídlo pro úředníky panství. V dalších letech sloužil jako solnice, vojenská nemocnice, celnice, české gymnázium a ve druhé polovině 20. století v něm byl Svazarm. Předchozí majitel prostory pronajímal několika menším subjektům.

V květnu 2015 dům vyhořel, příčinou byly svařovací práce na střeše. O tu dům při požáru přišel. „Kounicův dům je v havarijním stavu, při kterém hrozí nejen zničení budovy, ale také poškození sousedních budov nebo zranění chodců, kteří se v blízkosti objektu pohybují. Se zabezpečením památky tak nemůžeme dlouho čekat. Při posuzování nabídek jsme nehodnotili pouze nabídkovou cenu, ale také rychlost, s jakou budou firmy schopny zabezpečovací práce provést. Vítězná firma garantuje provést první část prací do pěti týdnů od podpisu smlouvy, druhou do 13 týdnů,“ doplnil místostarosta Martin Brož.

Nutné je podle něj především podepřít klenby stropů, vyklidit suť a zabednit okna. V druhé fázi, kterou ale nelze dělat v zimě, je nutné přezdít horní části zdí a celý objekt provizorně zastřešit. „Podepření kleneb a provizorní zastřešení jsou jen dočasné stavby, které se při rekonstrukci odstraní. Oproti tomu vyzdění nových zdí už je v podstatě první etapa rekonstrukce Kounicova domu,“ uvedl místostarosta. Po rekonstrukci chce město do domu přesunout Dům dětí a mládeže Libertin. Současné prostory na Škroupově náměstí už dětem nestačí.

Autoři | Foto Město Česká Lípa

Štítky Kounicův dům, Česká Lípa, rekonstrukce, dům, požár, Sdružení sportovních svazů České republiky, Martin Brož, Svazarm

Chátrající Kounicův dům Česká Lípa zabezpečí a zastřeší, radniční kasu to bude stát téměř osm milionů  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.