Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Českou Lípou projedete bez problémů, nové semafory zajistí plynulou dopravu

Díky moderní technologii bude nyní doprava v centru města mnohem plynulejší. Nový systém pozná, kde stojí nejvíce aut a může na to okamžitě zareagovat.

Česká Lípa zmodernizovala za bezmála dva miliony korun semafory na třech křižovatkách v ulicích 5.května a Hrnčířská. Provoz na frekventované trase od Sosnové do centra města je tak pro motoristy mnohem plynulejší. „Ulice konečně funguje jako zelená vlna, kterou lze plynule projet, a řidiči nemusí stát na každém semaforu,“ řekla starostka Jitka Volfová, která po trase denně jezdí.

Řidiče, kteří byli na trase zvyklí na zavedené intervaly a pořadí průjezdu, to však může překvapit. Semafory totiž díky videodetektorům reagují na množství aut v jednotlivých směrech, což umožňuje pružně reagovat na aktuální provoz. Zvýšila se tak propustnost křižovatek hlavně ve špičkách.

„Rozdílnost intervalů a řízení jednotlivých směrů může být ale pro řidiče, kteří místem projíždějí denně a byli na nějaké pořadí zvyklí, matoucí. Prosíme tedy všechny, aby pozorně sledovali semafor, nespoléhali se na letitý navyklý systém a striktně dodržovali dopravní předpisy,“ řekl místostarosta Jaroslav Turnhöfer. Staré žárovky na semaforech nahradila moderní LED světla, nové jsou ale hlavně řadiče, což jsou elektronická zařízení, která řídí provoz celé křižovatky.

„Systém umí vyhodnotit, v jakém směru stojí nejvíce aut a zda tam vůbec nějaké stojí a podle toho řídí světelnou signalizaci. Jednotlivé intervaly tak nemusí být stejně dlouhé, zároveň v některém směru může být signál výrazně zkrácen, pokud tam právě nestojí auto,“ doplnil Turnhöfer. Systém podle místostarosty reaguje i na požadavky chodců prostřednictvím tlačítka pro bezpečný přechod.

Současně umožňuje preferenci autobusů a v budoucnu i vozidel hasičů a policie a sanitek záchranné služby. Do konce května by u semaforů měly být dokončeny poslední práce, jako jsou nátěry stožárů či částí budov, které byly jejich rekonstrukcí poškozeny. Obnovou projde také vodorovné dopravní značení na křižovatkách.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Česká Lípa, Českolipsko, semafory, doprava, Jitka Volfová

Českou Lípou projedete bez problémů, nové semafory zajistí plynulou dopravu  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.