Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Auto na připomínce Dakaru začalo hořet. Hasiči s veteránem pomoci nemohli

Pouhá ohořelá konstrukce zbyla z auta, které začalo hořet v neděli odpoledne na autodromu v Sosnové. Hasiči byli na místě sedm minut od nahlášení, auto už se ale zachránit nepodařilo a zcela shořelo.

Požár závodního auta byl na tísňovou linku nahlášen ve 14:23. Hořet začalo během akce Dakar setkání. Na místo vyrazily dvě jednotky hasičů. „Obě jednotky přijely na místo požáru ve 14:30 hodin a ihned začaly se zásahem dvěma vodními proudy. Ve 14:34 hodin měli hasiči požár pod kontrolou. Bohužel i přes velmi rychlý příjezd a zásah hasičů, vůz zcela shořel,” popsal mluvčí hasičů Daniel Mlčoch.

Na místě podle něj byli i další hasiči, ti ale hasit nemohli. „Předváděli statickou ukázku technického automobilu TA-4 na podvozku LIAZ. Tento technický automobil, který se také slavné rallye účastnil, je již v současné době veteránem a není žádným způsobem vybaven pro hasební zásah,” vysvětlil mluvčí.

Podle něj se tito hasiči stali terčem verbálních útoků. „Přítomni hasiči nemohli vzniklý požár jakkoliv hasit a uspokojit tak značnou část diváků a komentátora akce, kteří nesli jejich „nečinnost" nelibě a verbálně je napadali,” popsal Mlčoch.

Dakar setkání

Přes dvě desítky kamionů, automobilů, čtyřkolek i motocyklů, které mají za sebou účast na Rallye Dakar, se dnes objevily v Sosnové u České Lípy na pátém ročníku exhibičního dakarského setkání. Zhruba pět tisícovek fanoušků mělo možnost vidět nejenom stroje v akci. V depu se fotili se závodníky a sbírali autogramy, zblízka si mohli osahat závodní speciály, které mají na sobě ještě šrámy z peruánské pouště. (ČTK)

Podle moderátora akce ale šlo spíše o nedorozumění. „Diváci vidí hořet auto na trati a za tribunou se prochází někdo v hasičské uniformě. Osádka vozu nebyla v tu chvíli ani přítomna u svého stroje a tak je šlo jen těžko rozeznat. Bohužel toto nedorozumění neuvedlo na pravou míru ani hlášení, že vůz je zde pouze na statické ukázce a nemá hasební techniku," řekl Drbně moderátor akce Lukáš Strouhal.

Příčina vzniku požáru, vzniklá škoda a možné porušení předpisů jsou v současné době v šetření PČR a HZS LK. „V průběhu události bylo vyšetřovatelem příčin požáru a řídícím důstojníkem HZS LK zjištěno, že pořadatel této akce neměl žádným způsobem stanoveny podmínky požární bezpečnosti, které jsou u akce takového rozsahu a charakteru nutností a zákonnou povinností," uzavřel mluvčí hasičů

Autoři | Foto HZS LK

Štítky hasiči, Sosnová, Dakar, požár, Rallye Dakar, LIAZ a.s.

Auto na připomínce Dakaru začalo hořet. Hasiči s veteránem pomoci nemohli  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.