Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Obnova náhrobků významných sklářů pokračuje

Skláři jsou s Libereckým krajem nezaměnitelně spjati. A jistě se sluší zachovávat i jejich památku. V Kamenickém Šenově na Českolipsku proto bude letos pokračovat obnova náhrobků významných sklářských rodů na starém opuštěném hřbitově.

O obnovu usiluje spolek SONOW, dosud se podařilo restaurovat 15 z 50 dochovaných náhrobků. Letos by se měly dělat další tři, informoval mluvčí Libereckého kraje Filip Trdla. Kraj se na obnově náhrobků podílí finančně už třetím rokem, letos spolku přispěje více než 100.000 korunami. „Celkové roční náklady na restaurování přesahují 300.000 korun,“ uvedl Filip Trdla.

Náhrobky patří německy mluvícím rodinám, jejichž potomci byli valnou většinou po druhé světové válce donuceni Kamenický Šenov opustit. „Bohatá sochařská výzdoba hřbitova a její vysoká úroveň svědčí o vytříbeném vkusu a zámožnosti zadavatelů. Na náhrobcích je mimo jiné pět soch od bratrů Maxových, jedněch z nejznámějších českých sochařů druhé třetiny 19. století,“ uvedl mluvčí kraje.

Spolek se o opuštěný farní hřbitov stará od roku 2005, loni ve spolupráci s restaurátorkou Evou Míčkovou opravil čtyři náhrobky. „Dva z nich patří významným postavám sklářské historie. Carl Pietsch byl vynikající rytec skla, Emanuel Hesse byl jedním z šenovských průkopníků malby na sklo. Tyto a jiné příběhy se snažíme předat dál na veřejných prezentacích, o Dušičkách, Noci kostelů a při výkladech pro děti ze základních škol,“ uvedl předseda spolku SONOW Radim Vácha.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky náhrobek, skláři, Kamenický Šenov, hřbitov, Liberecký kraj, okres Česká Lípa, druhá světová válka, Noc kostelů

Obnova náhrobků významných sklářů pokračuje  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.