Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Sedmnáct mrtvých na nádraží kvůli pochodu smrti. Květnovou událost si v České Lípě každoročně připomínají

Událost z 6. května 1945 si v České Lípě připomínají každý rok. Tehdy bylo na českolipském nádraží vyneseno z vagonu hned sedmnáct těl. Těl židovských obětí, které zaplatily tu nejvyšší cenu při pochodu smrti z tábora Schwarzheide do Terezína.

Město i v letošním roce uctí památku těchto obětí v rámci pietní akce Česká Lípa židovská, která se uskuteční 3. května. „Pietní akce proběhne u sochy ženy na náměstíčku v Městském parku,“ uvedla mluvčí města Martina Petrášková. U sochy vystoupí žáci ZUŠky a dojde i na sázení květin. Sedmnáct žlutých květin bude symbolicky připomínat osudy již zmíněných obětí pochodu smrti.

Pietní akt bude pokračovat u pomníku válečných obětí, který se nachází ve stejném parku. „Událost bude pokračovat prohlídkou starého židovského hřbitova na Střelnici,“ doplnila mluvčí. O odborný výklad se postará historik Ladislav Smejkal.

Pochod smrti ze Schwarzheide do Terezína započal 18. dubna 1945. Během tohoto pochodu stejně jako u jiných zaplatilo svým životem mnoho obětí. K uctění jejich památky byl v České Lípě vytvořen i památník u Základní školy Špičák.

Foto pixabay.com

Štítky 1945, Židé, pietní událost, Českolipsko, pochod smrti, smrt, Česká Lípa, koncentrační tábor Terezín, Ladislav Smejkal, Starý židovský hřbitov v Praze Josefově

Sedmnáct mrtvých na nádraží kvůli pochodu smrti. Květnovou událost si v České Lípě každoročně připomínají  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.