Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Zápach z firmy na plasty. Nový Bor pod stížnost proti zvyšování výroby místní společnosti

Radnice v Novém Boru se postavila proti společnosti SAND Profile. Konkrétně proti jejímu zvyšování výroby. Místním vadí zejména silný zápach.

V rozporu s územním plánem je podle radnice v Novém Boru na Českolipsku schválené i plánované zvyšování výroby ve společnosti SAND Profile. Výrobce plastových a pryžových profilů a těsnění má závod v městské části Arnultovice, obyvatelé si stěžují na silný zápach. Město podalo stížnost ministerstvu životního prostředí, kraji, hygienikům a také inspekci životního prostředí, chce návrat k původnímu limitu, informovala v tiskové zprávě mluvčí radnice Radmila Pokorná. Vyjádření firmy ČTK zjišťuje.

V roce 2016 získala SAND Profile investiční pobídku od státu pro rozšíření svého novoborského závodu za 145 milionů korun a loni za více než 100 milionů. Vedení dvanáctitisícového města se nelíbí, že krajský odbor životního prostředí už loni povolil firmě zvýšení výroby tepelného zpracování syntetických polymerů z 80 na 450 až 950 tun za rok. „Nyní jsem zcela náhodně obdržel informaci, že je před dokončením EIA k dalšímu navýšení zpracovávaných surovin až na 2700 tun/rok, a to v lokalitě, kde náš územní plán neumožňuje průmyslovou výrobu. Proti takovému porušování zákona se budeme bránit všemi dostupnými prostředky, a to včetně případného soudního sporu,“ uvedl starosta Nového Boru Jaromír Dvořák.

Město argumentuje zejména rozporem s územním plánem. Společnost SAND Profile získala v roce 2005 stavební povolení na výrobní halu, v níž měla být výroba ztužujících prvků pro autosedačky se vstupním materiálem umělohmotný granulát PVC o objemu 80 tun za rok. V té době patřila tato plocha mezi "smíšené" s využitím pro drobnou výrobu i bydlení. „V polovině června 2016 nabyl účinnosti nový územní plán města, který změnil funkční využití některých ploch včetně plochy, v níž probíhá výroba zmíněné společnosti. V dané ploše je jasně uvedeno, že zde lze umisťovat pouze malovýrobu, přidruženou výrobu, řemeslnou výrobu, nikoliv průmyslovou výrobu,“ uvedl Dvořák. Krajem loni povolené rozšíření bylo podle něj schváleno bez stanoviska města. Mluvčí kraje Filip Trdla ČTK sdělil, že stížnost města kraj prošetří. „Až poté poskytnu další informace,“ dodal.

Po stížnostech obyvatel na silný zápach v okolí firmy provedla už několik měření Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP). Podle informací radnice by se na jejich základě měla ve firmě letos na podzim instalovat takzvaná dospalovací jednotka. Starosta uvedl, že aktivitu ze strany ČIŽP vítají, nelze ale legalizovat neoprávněnou průmyslovou výrobu. „Proto s ohledem na dokončování nové EIA opětovně upozorňujeme, že jak současně povolený objem výroby 950 tun/rok, tak i záměr firmy na navýšení na 2700 tun/rok, je zcela v rozporu s platným územním plánem a trváme na tom, aby výroba byla uvedena na úroveň původně povolené kapacity,“ dodal.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky zápach, SAND Profile, Nový Bor, Českolipsko, stížnost, výroba, územní plán, Česká inspekce životního prostředí, Ministerstvo životního prostředí České republiky, Jaromír Dvořák, průmyslová výroba, okres Česká Lípa

Zápach z firmy na plasty. Nový Bor pod stížnost proti zvyšování výroby místní společnosti  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.