Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Dětská olympiáda má vlastní pochodeň. Vytvořili ji skláři v Novém Boru

Olympiáda dětí a mládeže, kterou letos v červnu hostí Liberecký kraj, už má svou pochodeň! Ze skla a nerezové oceli ji vytvořil Pavel Tille z Vyšší odborné školy sklářské v Novém Boru spolu se svými studenty. Výroba trvala tři týdny.

Pochodeň měří 64 centimetrů, váží tři kilogramy a je vyrobena z čistého křišťálu, který zdobí skleněné proužky v barvách olympiády. „To byla asi největší výzva. Sklo se totiž barví oxidy kovů a není vůbec jednoduché při nalepování trefit přesně požadovaný odstín. Barvy se musí nahřívat postupně a samotné lepení musí být velice rychlé. Pracovali jsme na tom v týmu pěti lidí,“ říká autor pochodně, Pavell Tille, který se nechal při výrobě inspirovat olympijskými hrami v Pchjongjangu.

Zapojili se i studenti

V rámci výuky se do výroby zapojili také studenti. Horní část pochodně, v níž bude hořet oheň, vytvořil z nerezové oceli Pavel Kubela. Při výrobě se musela zohlednit i technická stránka, především aby oheň vůbec hořel. Další otázkou pak bylo samotné palivo. 

„Školu v Novém Boru jsme vybrali cíleně. Jako pořadatelé chceme ukázat, co může náš kraj nabídnout a v čem je dobrý. A to sklářství bezesporu je,“ říká Petr Tulpa, náměstek hejtmana pro rezort školství mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti.

Veřejnost uvidí olympijskou pochodeň už před samotným zahájením. Mladí sportovci s ní totiž proběhnou mnoha městy a obcemi po celém kraji. Kdo s ní ale olympijský oheň zapálí, je zatím tajemstvím. 

ODM Liberecký kraj

Olympiády dětí a mládeže 2019 se zúčastní na 4 000 sportovců a trenérů z celé České republiky. Soutěžit se bude v devatenácti disciplínách na 23 sportovištích.  Slavnostní zahájení Olympiády dětí a mládeže 2019 se uskuteční 23. 6. od 17 v Home Credit Aréně v Liberci.

Tisková zpráva

Štítky ODM, olympiáda dětí a mládeže, pochodeň, skláři, Nový Bor, olympijské hry, Liberecký kraj, Petr Tulpa, Pchjongjang, Home Credit, Česko, výroba

Dětská olympiáda má vlastní pochodeň. Vytvořili ji skláři v Novém Boru  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.