Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Fandíme kuňce ohnivé. Kraj se snaží zlepšit podmínky pro život této žabky

Liberecký kraj nezapomíná ani na faunu a flóru ve svém regionu. Díky více než tříletému úsilí se podařilo vybudovat ideální podmínky pro kuňku ohnivou a další živočichy. Skvělé zázemí najde žabka hned na dvou místech na Českolipsku.

Jedná se o lokality a zároveň přírodní památky Cihelenské a Manušické rybníky. „V těchto lokalitách došlo na kácení náletových stromů a keřů nebo kosení rákosí,“ uvedl mluvčí kraje Jan Mikulička. Díky tomu si mohou nyní obojživelníci užívat mnohem lepší podmínky.

„Nyní si mohou obojživelníci vybrat z různých vodních ploch a různé míře oslunění,“ informoval radní Jiří Löffelmann. Jak se ukázalo, nové plochy si oblíbily nejen kuňky. Odborníci zde na začátku dubna našli i zástupce ropuchy obecné, blatnice skvrnité nebo skokana štíhlého. Navíc se ukázalo, že tůně přilákaly i nejednoho zástupce ptačí říše. Spatřen zde byl například pár husice egyptské.

V letošním roce bude úprava zdejších míst pokračovat, aby se zde obojživelníkům i nadále dařilo. Aby se měla kuňka ohnivá dobře, vynaložil kraj nemalé peníze, více než 2,5 milionu korun. Velkou část ale pokryla dotace z Operačního programu Životní prostředí. Zmíněné rybníky nejsou jediné, kterým by se mělo dostat větší pozornosti. „Podobný projekt připravujeme na Stružnických rybnících a v nivě Ploučnice za Českou Lípou,“ informovala radní Radka Loučková Kotasová.

Foto pixabay.com

Štítky kuňka ohnivá, žába, kraj, životní prostředí, Českolipsko, Liberecký kraj, okres Česká Lípa, Manušické rybníky, Operační program Životní prostředí, Radka Loučková Kotasová, Blatnice

Fandíme kuňce ohnivé. Kraj se snaží zlepšit podmínky pro život této žabky  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.