Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Oprava základky v České Lípě se blíží ke konci, na řadě jsou poslední dva pavilony

Základní škola speciální Jižní ze 70. let se opravuje už dobrých 12 let. Letos by měla začít rekonstrukce posledních dvou pavilonů. Letos by se měl opravovat pavilon F, v příštím roce by mělo dojít na poslední pavilon E.

Zlepšit podmínky pro školní a předškolní děti se speciálními potřebami nejen z České Lípy, ale z celého regionu, má plánovaná rekonstrukce posledních dvou pavilonů Základní školy Speciální Jižní. Areál školy, původně postavené v 70. letech minulého století pro jesle a mateřskou školu, opravuje českolipská radnice už 12 let. Letos o prázdninách začnou práce na pavilonu F. Na příští rok se připravuje rekonstrukce posledního pavilonu E, řekla při jednání městského zastupitelstva starostka Jitka Volfová.

Pavilon F slouží v současné době pro výuku autistických i jinak handicapovaných dětí v malých skupinkách po šesti. Potřebám dětí už ale nevyhovuje. Pavilon proto půjde už o prázdninách k zemi. Do roka na jeho místě bude nový pavilon se dvěma speciálními třídami, cvičnými dílnami, zázemím a také v něm bude prostor pro jídelnu s výdejnou jídel. Demolice a výstavba nového pavilonu přijde včetně DPH na 19 milionů korun a dodavatel na to bude mít necelý rok. „Potřebujeme tyto děti umístit do kvalitního prostředí,“ doplnila Jitka Volfová.

Radnice zároveň připravuje rekonstrukci posledního ze šesti pavilonů školy, náklady úředníci odhadují na necelých 20 milionů korun. V současné době hledá město projektanta, stavět by se mělo v příštím roce. „V České Lípě zoufale chybí místa pro děti ve speciální mateřské škole. Po dokončení stavebních prací by tak v pavilonu E měla tato místa vzniknout,“ řekla Volfová. V pavilonu se počítá i s jednou třídou přípravky a dvěma dalšími třídami pro školáky se speciálními potřebami. „Pavilon bude mít celkovou kapacitu 32 žáků,“ dodala starostka.

Rekonstrukce pavilonů speciální školy ale není jedinou investicí do školských budov v České Lípě. V září začne zateplení Mateřské školy Na Výsluní. Na projekt za 15 milionů korun žádá město evropskou dotaci z Operačního programu Životní prostředí. „Páce by měly trvat necelý rok, vzhledem k počasí budou na podzim a v zimě probíhat především uvnitř školky, ta tak bude od září do ledna příštího roku uzavřena. Děti mezi tím umístíme do mateřských škol Východní a Sever,“ dodal místostarosta Martin Brož.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky škola, rekonstrukce, Česká Lípa, pavilon, mateřská škola, Jitka Volfová, Martin Brož

Oprava základky v České Lípě se blíží ke konci, na řadě jsou poslední dva pavilony  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.