Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Z chátrajícího Kounicova domu bude zázemí pro děti a mládež

Kounicův dům dlouhé roky chátral a nepřidal mu ani požár v roce 2015. Nyní se město Česká Lípa rozhodlo, že by ve zrekonstruované budově mohl sídlit Dům dětí a mládeže Libertin.

V současné době sídlí Dům dětí a mládeže na Škroupově náměstí. Do Kounicova domu se může přesunout až po kompletní rekonstrukci. „Současná budova, ve kterém Dům dětí a mládeže sídlí, není v dobrém technickém stavu. Díky přesunutí do Kounicova domu navíc oživíme centrum a zachráníme historickou budovu,“ komentovala starostka Jitka Volfová.

Provedená studie navíc potvrdila, že tyto prostory budou pro děti dostatečné. „Libertin v současné době využívá zhruba 850 čtverečních metrů. Pro svůj rozvoj by potřeboval alespoň dvojnásobek. Kounicův dům nabídne plochu zhruba 2600 metrů čtverečních,“ uvedl místostarosta Martin Brož.

Někdejší měšťanský dům známý také jako Kounicův byl dokončen v roce 1771 tehdejšími majiteli panství, hrabaty Kounicovými. Postavili ho na místě, kde stával vrchnostenský pivovar zničený při městských požárech v letech 1611 a 1698. Dům postavili jako nové sídlo pro úředníky panství. V dalších letech sloužil jako solnice, vojenská nemocnice, celnice, české gymnázium a ve druhé polovině 20. století v něm byl Svazarm. Předchozí majitel prostory pronajímal několika menším subjektům.

Podle něj jsou další výhodou i dva velké dvory, které se nachází ve vnitrobloku. Celý objekt by měl být po rekonstrukci navíc bezbariérový. V budoucnu by se tak v Kounicově domě mohl nacházet velký sál, keramická dílna, atelier, klubovny nebo prostor pro terária. Nyní chce město vybrat architekta, který se bude návrhem zabývat.

Autoři | Foto Město Česká Lípa

Štítky Kounicův dům, Česká Lípa, Dům dětí a mládeže Libertin, dům, Dům dětí a mládeže, Jitka Volfová, Martin Brož, Svazarm

Z chátrajícího Kounicova domu bude zázemí pro děti a mládež  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.