Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Rekonstrukce Jiráskova divadla by se měla rozběhnout příští rok

Jiráskovo divadlo by se mohlo už příští rok dočkat zahájení rekonstrukce. Pokud půjde vše dobře, mohlo by se začít na podzim. Aktuálně vzniká projektová dokumentace na interiéry.

Příští rok by chtěli v České Lípě zahájit dlouho připravovanou rekonstrukci Jiráskova divadla. Bývalá tělocvična už moderním potřebám nevyhovuje, proto ji čeká nákladná modernizace. Radnice teď nechává dopracovat projektovou dokumentaci na interiéry, aby bylo možné vyhlásit soutěž na dodavatele. Pokud vše dobře půjde, mohly by práce začít příští rok na podzim, řekl místostarosta Martin Brož.

Na místě dnešního Jiráskova divadla byla roce 1907 vybudována městská tělocvična, kterou změnili v divadlo ve 30. letech minulého století. Budova má špatnou vzduchotechniku a statiku a nárokům moderního divadla nevyhovuje. O obnově divadla se ve městě diskutuje už 20 let. Radnice původně chtěla postavit divadlo nové, na projekt, který měl přijít na 300 až 400 milionů korun, se však nepodařilo získat dotace. Uvažovalo se také o přesunu divadla do Kulturního domu Crystal. Nakonec se ale město vrátilo k myšlence budovu zrekonstruovat.

Novou podobu Jiráskova divadla představil loni v létě architekt Adam Rujbr. Náklady se předběžně odhadují na 180 milionů korun. Projekt počítá s orchestřištěm a forbínou, prostorným hledištěm, ale i s kavárnou, bary, prostornými šatnami a toaletami a moderním zázemím pro divadelníky. Díky nově navrženému balkonu by mělo být v sále místo pro 360 diváků. Budova bude bez bariér. „Projekt sloužil pro získání stavebního povolení. Jde ale o složitou stavbu, je proto třeba ho rozpracovat podrobněji, aby bylo možné vybrat dodavatele,“ řekla starostka Jitka Volfová.

Výsledkem rekonstrukce by podle Volfové mělo být moderní, komfortní divadlo, které bude odpovídat současným požadavkům na kulturní představení. Kromě hlavního divadelního sálu vznikne v novém Jiráskově divadle několik dalších prostor pro pořádání menších či alternativních akcí. Hlavní vstup se přesune do Panské ulice v sousedství radnice, kde je dnes zadní vchod. „Divadlo je na vhodném místě v centru města. Věříme, že se nám i díky tomu podaří ještě více oživit centrum, ve kterém rozhodně nechceme další opuštěnou a chátrající budovu,“ dodala Volfová.

Autoři | Foto Město Česká Lípa

Štítky Jiráskovo divadlo, divalo, Česká Lípa, divadlo, rekonstrukce, Jiráskovo divadlo (Česká Lípa), projekt, Martin Brož, Kulturní dům Crystal, interiér, projektová dokumentace

Rekonstrukce Jiráskova divadla by se měla rozběhnout příští rok  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.