Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

TIP NA VÝLET: Vydejte se k méně známému Dutému kameni

Dutý kámen, německy Hohlstein, je dalším z ne tolik známých, ale přesto pozoruhodných míst Libereckého kraje. Nalézá nedaleko města Cvikov. Skalní pískovcový hřbet o délce 600 metrů a vysoký 30 metrů je od roku 1963 státem chráněnou přírodní památkou. Pískovec se tu lámal na stavební bloky.

„Často neví ani místní, jaké zajímavosti mají za domem. A pokud není člověk zrovna milovník davů, je potřeba trochu zapátrat a taková zajímavá místa najít. V Libereckém kraji jich je celá řada. Po cestě nepotkáte nikoho a krása je tu jenom pro vás. Léto a prázdniny jsou pro takové dobrodružné hledání jako stvořené,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Stejnojmenný motorest

Přírodní památka Dutý kámen se nahází po pravé straně silnice I/13 z Cvikova do Jablonného v Podještědí u obce Drnovec. V případě příjezdu autem je nejlepší zaparkovat u motorestu Dutý kámen, kde začíná odbočka ze zelené značky a odtud pěšinou při silnici dovedou zelené šipky po asi 300 metrech na začátek skal Dutý kámen. Značená cesta dále pokračuje až k vyhlídce při jihozápadním okraji Dutého kamene, kam je to ještě asi půl kilometru.

Na skalním hřbetu se nalézá stará cesta se zbytky tesaných schodů. Vede ke Karolíninu odpočinku, což je ve skále vytesané odpočívadlo s kamennou lavicí, ozdobenou reliéfem koruny. V sousední skále je menší jeskyně. Hned za odpočívadlem je již skalní suk s pískovcovými sloupky, nazvaný někdy Varhany. Jedná se o pozoruhodný geologický jev. Vějířovitě uspořádané sloupky jsou široké 2 až 5 centimetrů a jsou vysoké až 3 metry.

Reliéf hlavy

Ve skalách na jižním konci hřbetu je malé prostranství, na němž je vytesán reliéf hlavy ozdobené vavřínem, lyrou a mečem. Byl vytesán roku 1913 k 100. výročí úmrtí německého básníka Theodora Körnera. Vedle je ve skále vytesané schodiště s 38 kamennými stupni, vedoucí na vyhlídkovou skálu zvanou Široký kámen, na jejímž vrcholu je osmihranný kamenný stůl s lavicí. Na horní desce stolu byla původně astronomicko-geografická orientační tabule a sluneční hodiny, z nichž se dodnes zachoval ciferník.

Tisková zpráva | Foto Liberecký kraj

Štítky Dutý kámen, výlet, Cvikov, Liberecký kraj, skála, Květa Vinklátová, Theodor Körner, Jablonné v Podještědí, Drnovec

TIP NA VÝLET: Vydejte se k méně známému Dutému kameni  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.