Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Sucho dohnalo Českou Lípu k zákazu odběru povrchových vod

Sucho trápí celý Liberecký kraj a ani Česká Lípa bohužel není výjimkou. Město muselo přikročit k vydání zákazu odběru povrchových vod, který je platný od dnešního dne.

Zákaz odběru se tak týká celkem 25 vodních toků. „Vlivem dlouhodobého sucha došlo k významnému poklesu průtoků na těchto tocích,“ vysvětluje celou situaci mluvčí města Kristýna Kňákal Brožová. Pokud by klesání vody pokračovalo, mohlo by mít fatální důsledky. 

„Mohlo by dojít k ohrožení nejen vodních ekosystémů,“ komentuje Brožová. Právě proto, aby tomu město předešlo, uchýlilo se k zákazu. Odběr vody je tak nyní až do konce září zakázán. Pokud by se situace výrazně zlepšila, tak městský úřad samozřejmě může od nařízení upustit již dříve.

Zákaz se týká Bystré, Bobřího, Bohatického, Brnišťského, Dobranovského, Dolského i Dubnického potoka, stejně tak hamerské strouhy, Liběchovky, Obrtky, Ploučnice, Pšovky a dalších toků jako Ještědský, Litický, Merboltický, Panenský, Radečský, Robečský, Švábský, Valdecký, Valteřický a Vrbový potok. Zákaz také platí na Svitávce a Šporce.

Foto pixabay.com

Štítky voda, Česká Lípa, zákaz, Liberecký kraj, Bystré, Liběchovka, Obrtka, Ploučnice, Pšovka, povrchová voda

Sucho dohnalo Českou Lípu k zákazu odběru povrchových vod  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.