Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Teplo do Nového Boru dodávají dvě kogenerační jednotky, zajistí necelou polovinu dodávek

ČEZ vybudoval v Novém Boru kogenerační jednotky. Město tak nemuselo zaplatit ani korunu a má zajištěné dlouhodobé stabilní dodávky tepla.

Dvě kogenerační jednotky vybudovala v Novém Boru na Českolipsku společnost ČEZ Energo. Vyrábějí elektřinu a odpadním teplem prostřednictvím společnosti TEPLO Nový Bor vytápějí domácnosti a další odběratele ve městě. Zajistí zhruba 40 procent dodávek tepla, zbytek dodají plynové kotelny, řekl ředitel teplárenské společnosti Milan Přívratský. Navíc jde podle něj o ekologický způsob výroby tepla.

„Pro město je to velice výhodné, protože do vybudování a provozu kogenerací nemuselo nic investovat ze svého. Nesporným ziskem pro nás bude dlouhodobě stabilní dodávka tepla za garantované ceny. Navíc tepelné hospodářství získalo tu nejmodernější technologii, která existuje,“ řekl k projektu novoborský starosta Jaromír Dvořák. Projekt pomůže stabilizovat cenu tepla ve městě, aktuálně platí podle Přívratského domácnosti kolem 580 korun za gigajoule.

Větší kogenerační jednotka o instalovaném elektrickém výkonu 2000 kWe je v kotelně Wolkerova, druhá o výkonu 200 kWe je v kotelně v ulici Rumburských hrdinů. „Jedná se o moderní technologii, která šetří palivo a navíc garantuje vysokou účinnost využití energie, která přesahuje 90 procent. V praxi to znamená nejen finanční úsporu, ale i vyšší ekologičnost,“ doplnil generální ředitel ČEZ Energo David Bauer. Teplu Nový Bor by měly kogenerační jednotky ročně dodat 24.700 gigajoulů tepla, smlouva je na 15 let.

ČEZ Energo v současné době provozuje 126 kogeneračních jednotek v 73 místech po celé ČR s celkovým instalovaným elektrickým výkonem 106.031 kWe. Jejich celkový tepelný výkon je 131.464 kWt. V Libereckém kraji nejde o první podobný projekt. Kogenerační jednotky ČEZ Energo už pomáhají vytápět třeba domácnosti v Tanvaldu na Jablonecku. Na výstavbě pěti kogeneračních jednotek o celkovém výkonu 2600 kWe se firma ČEZ Energo dohodla v lednu v Jablonci nad Nisou. Náklady se odhadují na 80 milionů korun, teplo by měly začít dodávat koncem příštího roku.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky teplo, Nový Bor, ČEZ, kotelna, projekt, Jaromír Dvořák, okres Česká Lípa, David Bauer, Česko

Teplo do Nového Boru dodávají dvě kogenerační jednotky, zajistí necelou polovinu dodávek  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.