Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Krásná secesní kavárna Union má novou střechu, dočká se ještě opravy fasády

Kavárna Union patří mezi nejkrásnější secesní stavby v České Lípě. A město pracuje na její rekonstrukci. Aktuálně skončila oprava střechy, v plánu je ještě nová fasáda.

V České Lípě skončily práce na rekonstrukci střechy secesní kavárny Union, radnice za ni zaplatila přes 2,5 milionu korun. Příští rok čeká památkově chráněnou budovu v centru města ještě obnova fasády, jejíž náklady se odhadují na další zhruba dva miliony korun. Práce by měly začít na jaře, řekla mluvčí radnice Kristýna Kňákal Brožová. Jedna z nejkrásnějších secesních staveb v České Lípě je v majetku města od 90. let minulého století, kdy prošla nákladnou rekonstrukcí.

Po více než 20 letech provozu už ale Unionka opravu nutně potřebovala. Střechou zatékalo a narušená je kvůli tomu i fasáda v nejvyšších patrech, proto ji bylo nutné zajistit sítěmi. „Poškození v tomto místě je už takové, že omítka před zajištěním bezpečnostní sítí opadávala dolů a ohrožovala chodce. Městu se však dlouhodobě nedařilo vysoutěžit dodavatele, který by fasádu opravil. Tuto veřejnou zakázku proto soutěžíme s velkým předstihem, který dává naději, že budeme moci v příštím roce opravu Unionky dokončit,“ uvedl místostarosta Martin Brož.

Kavárnu Union postavila v letech 1906-1907 ve stylu florální secese místní firma Otto John & Josef Jisba. Za projekt získala zlatou medailí na prvním libereckém veletrhu. Budova s bohatou secesní štukovou výzdobou vyrostla na rohu tehdejší Poštovní a Dlouhé ulice na místě dvou starších domů a někdejší městské brány. V přízemí byly původně obchody a v patře kavárna, dnes slouží jako kavárna přízemí a prostory původní kavárny v patře by měly sloužit krátkodobým akcím. Radnice se prostor rozhodla pronajímat maximálně na měsíc.

„V České Lípě je nedostatek reprezentativních prostor, s čímž se potýkáme i my na městském úřadě. Rozhodli jsme se tedy, že necháme prostory v prvním patře Unionky volné pro krátkodobé pronájmy. Jsou vhodné pro uspořádání debat s občany, slavnostních křtů, rautů, předávání ocenění. Místo je však vhodné také například pro přednášky, besedy, malé koncerty, autorská čtení, takže jej směle mohou využívat i příspěvkové organizace města nebo spolky,“ řekl Brož. Cena je odstupňovaná podle délky pronájmu od 600 korun na hodinu až po 2000 Kč za den při pronájmu od šesti do 30 dnů.

Autoři | Foto mucl.cz

Štítky Česká Lípa, rekonstrukce, kavárna, Union, fasáda, oprava, střecha, Kavárna Union, Martin Brož, Otto John

Krásná secesní kavárna Union má novou střechu, dočká se ještě opravy fasády  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.