Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Odpadky v Jablonci. Pro město jedno z hlavních témat

Zavedení nového systému třídění odpadků, monitoring černých skládek a postihování viníků, možnost výpůjčky zahradního kompostéru nebo častější svoz bioodpadu. Těmito prostředky se snaží Jablonec bojovat proti nepořádku.

Nepořádek, nečistota a odpadky trápily město Jablonec nad Nisou, proto v minulém roce proběhla kampaň jménem Pomozte vytáhnout Jablonec z odpadků. Byla vcelku úspěšná.

Od počátku letošního roku je zaveden nový systém třídění odpadků. Plasty se třídí do žlutých kontejnerů a pytle si již nevydávají. Tisková mluvčí Markéta Hozová sděluje: „Ohrádky na separovaný odpad, kam se pytle s tříděným odpadem odkládaly, vedly postupem času ke vzniku černých skládek.“ Přičemž město doufá, že díky novému řešení eliminuje černé skládky, které vznikaly prostřednictvím zmíněných ohrádek.

Město rozdá 1200 kompostérů

Co se týče bioodpadu, tak se loňského roku podařilo Jablonci získat 1 200 zahradních kompostérů, a to díky evropské dotaci. Občané si tak mohou, potom co podají žádost, bezplatně půjčit kompostér. „Obdrželi jsme 750 žádostí, které postupně vyřizujeme a kompostéry vydáváme,“ dodává Barbora Šnytrová z oddělení veřejné zeleně. Po první vlně zůstalo v zásobě ještě téměř 450 kusů, proto vydávání kompostérů pokračuje do vyčerpání zásob.

Další novinkou je častější svoz bioodpadu. V letošním roce by měly být kontejnery na bioodpad přistavěny alespoň jednou do měsíce. Následující svoz bude probíhat 5. května.

Podzemní kontejnery

V současnosti se nachází na třech místech i podzemní kontejnery (Arbesova ulice, Horní náměstí a tržnice u autobusového nádraží) a ještě letos by měla přibýt další tři sběrná místa. Prozatím je jasné, že jedno z míst se bude nacházet v Soukenné ulici a druhé na náměstí Dr. Farského.

Jste vlastníkem nemovitosti v Jablonci nad Nisou a rádi byste věděli detailnější informace o kompostérech? Více najdete tady.

Foto Město Jablonec nad Nisou

Štítky kompostéry, Jablonec, odpady, Jablonec nad Nisou, kompostoviště, odpad, biologicky rozložitelný odpad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odpadky v Jablonci. Pro město jedno z hlavních témat  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.