Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jablonecké zastupitelstvo se dočká nového sálu. Obnoví se jeho původní podoba

Sál městského zastupitelstva čeká radikální změna. Plánovaná rekonstrukce by mu měla navrátit jeho původní podobu. Ve čtvrtek 17. května v něm zastupitelé jednali naposledy. Náklady se odhadují na devět milionů korun.

V dnešních dnech prochází sál rekonstrukcí, díky které se má vrátit do původní podoby. Konktrétně do 30. let minulého století.

Podle slov tajemníka magistrátu Marka Řeháčka budou z nákladů, které by neměly přesáhnout devět milionů korun, nejnákladnější lustry. Ty přijdou zhruba na tři miliony korun a budou vyrobeny podle původní dokumentace architekta Karla Wintera.

Podle návrhu Karla Wintera byla postavena i jablonecká radnice, a to v letech 1931 až 1933. Památkově chráněnou budovu město postupně obnovuje od roku 2011. V minulém roce se podařilo také navrátit původní podobu dvěma salonkům vedle hlavního sálu. V letošním roce má Jablonec na obnovu radnice připraveno sedmnáct milionů korun.

Kdo byl Karl Winter

Narodil se roku 1894 v Úpici u Trutnova. Vystudoval Německou vysokou školu technickou v Praze, kde navštěvoval katedru architektury. Do roku 1927 žil v Praze, pak se přestěhoval do Liberce. Mezi roky 1938 - 1939 byl ředitelem děčínské průmyslové školy. Později pak pracoval jako vedoucí ateliéru libereckého Stavoprojektu. V letech 1956 až 1958 přednášel na Střední průmyslové škole stavební na Sokolovském náměstí a až do důchodu pracoval v projekční kanceláři Stavokombinátu. Jeho velkým koníčkem byla výtvarná činnost. Zemřel roku 1964 v Hrádku nad Nisou. 

Foto Markéta Hozová | Zdroj ČTK

Štítky Jablonec nad Nisou, sál, zastupitelstvo, Karl Winter, Praha, Stavoprojekt, Střední průmyslová škola, Jablonec, Trutnov, Úpice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonecké zastupitelstvo se dočká nového sálu. Obnoví se jeho původní podoba  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.