Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Rekonstrukce Šámalky? Provoz zůstane zachován

V červnu začne plánovaná dvouletá rekonstrukce Šámalovy chaty v Bedřichově. Ta by se neměla dotknout provozu chaty s restaurací a vyjde téměř na osm milionů korun bez DPH.

Horské ubytovací a stravovací středisko, které se nachází na Nové Louce, projde v brzké době výraznou změnou. Za rekonstrukcí, která by měla trvat dva roky, stojí správce objektu Lesy ČR. 

Letošek bude věnován revitalizaci hlavní budovy, příští rok pak dalším částem. „Je třeba vyměnit okna a střešní krytinu, opravit fasádu a natřít veškeré dřevěné plochy,“ uvedl krajský ředitel Lesů ČR Ludvík Řičář. Střechu hlavní budovy pak podle jeho slov pokryje měď. Novinkou budou tři pokoje pro personál.

O chatě

Jeden z nejznámějších objektů Jizerských hor patří právem i k nejnavštěvovanějším. V 19. století byl původně Panský dům přestavěn na lovecký zámeček, za první republiky pak sloužil k odpočinku vládním úředníkům. Chata je pojmenována po kancléři prezidenta Přemyslu Šámalovi, který byl častým hostem. Roku 1958 se stala kulturní památkou a nyní slouží jako horský penzion a restaurace.

Zdroj ČTK

Štítky Jizerské hory, Bedřichov, Šámalova chata, rekonstrukce, chata, Lesy České republiky, První republika, Nová Louka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekonstrukce Šámalky? Provoz zůstane zachován  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.