Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Jablonci bude nová mateřská škola

Školku až pro sto dětí chystá magistrát města Jablonec nad Nisou. Aktuální kapacity v mateřských školách jsou nedostačující. Vybudování takového objektu by mělo stát okolo 25 až 30 milionů korun.

Na podobné projekty nyní nelze získat dotace, žádný takový dotační titul není, Jablonec tak bude pravděpodobně muset stavbu zaplatit ze svého. „Dílčí rozšiřování už je hotové, už nemáme kam rozšiřovat, proto se připravujeme na stavbu nové mateřské školy. Máme vytipované dvě lokality, které se prověřují. Jedna by měla být ve Mšeně a druhá na Proseči,“ řekl náměstek primátora Miloš Vele.

Na obou místech teď radnice prověřuje, zda je zde možné školku postavit. „Z hlediska územního plánu je to možné na obou místech, ale je to o tom, jestli jsou tam k dispozici sítě, kapacity energií a všechno ostatní,“ uvedl Vele. Školku by podle něj mělo být možné stavět po etapách, podle potřeby míst.

Jablonec nad Nisou dosud neměl vážné problémy s kapacitou svých předškolních zařízení. Nyní je v nich 1650 dětí, vedle tříletých i 150 dětí mladších. Zájem o umístění předškoláků ale roste. „Souvisí to s větším počtem narozených dětí, ale také s povinnou docházkou v posledním roce před nástupem do základní školy,“ uvedla mluvčí radnice Markéta Hozová. Roste také poptávka rodičů po umisťování dětí mladších tří let.

Radnice proto letos investuje do rozšíření mateřské školy v Nové Pasířské, kde od září přibude další třída pro 24 dětí. Aktuálně tam jsou čtyři třídy pro 102 dětí. Rozšíření, které má usnadnit inkluzi dětí se speciálními vzdělávacími potřebami, přijde radnici na 26,9 milionu korun. „V plánu je také rozšíření kapacity mateřských škol ve speciální škole v ulici Josefa Hory,“ řekla Hozová. Na školku tam chce radnice proměnit prostory, kde je dnes fitness centrum. Stavební práce chce město zahájit na podzim, aby tam od ledna 2019 bylo možné otevřít novou třídu pro 24 předškolních dětí.

Autoři | Foto Obec Pištín

Štítky školka, mateřská škola, jablonec, budova, Jablonec nad Nisou, Miloš Vele, radnice, Mšeno, Proseč, Josef Hora

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jablonci bude nová mateřská škola  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.