Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na Špičák se v zimě svezete novou lanovkou

Na novou sedačkovou lanovku až pro čtyři osoby se mohou těšit už příští sezonu návštěvníci skiareálu na Tanvaldském Špičáku. Lanovka nahradí dosavadní vlek na Špičák II.

Právě se staví, jde o investici za 45 milionů korun. K provozu by měla být připravena od konce října, řekl ředitel společnosti Ski bižu Pavel Bažant, která středisko provozuje. V areálu s osmi kilometry sjezdových tratí byla dosud jen jedna sedačková lanovka, tato je repasovaná.

„Získali jsme ji z Rakouska,“ řekl Bažant. Kdyby si chtěl skiareál pořídit úplně novou, stálo by ho to zhruba desetkrát víc. Lanovka nahradí kotvový vlek na Špičáku II, obsluhovat bude černou sjezdovku Slalomák a modrou Kostelní.

„Přepravní kapacita se zvýší zhruba o 1000 na nějakých 2000, ale větší přínos bude v tom, že jde o rychlou lanovku a že má každá sedačka bublinu, plastový kryt. Lidé tak budou chráněni před sněžením či větrem,“ uvedl provozovatel střediska. Zatímco jízda vlekem nahoru trvala mezi šesti až sedmi minutami, lanovkou to bude jen kolem dvou a půl minuty. Výstavba zatím pokračuje podle harmonogramu.

Postavených je už všech deset sloupů na trase a pracuje se i na nástupní a výstupní stanici. Lanovka bude mít i podzemní depo, kam se na noc budou v sezoně ukládat sedačky. „Kdybychom to nedělali a přes noc třeba pršelo a mrzlo, tak bychom bubliny ráno neotevřeli,“ uvedl Bažant. Nová lanovka bude nabízet lepší komfort než stávající čtyřsedačka na Špičáku 1, ta je bez bubliny a sedačky se nedají odpojit. Jsou přidělané na pevno. Ráno tak na nich mohou mít první lyžaři sníh, led či vodu.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Tanvaldský Špičák, lanová dráha, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Špičák se v zimě svezete novou lanovkou  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.