Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Exatherm srovnali se zemí, zmizela odsud i rtuť

Na místě již neexistující areálu Exathermu by měla vyrůst rekreační zóna pro zdejší obyvatele. Prostor je dekontaminován, nyní město čeká na kontrolní vrty.

V Železném Brodě zbourali areál Exathermu, vyčistili ho od rtuti Železný Brod - Sanace bývalého Exathermu v Železném Brodě na Jablonecku je hotová. Budovy podniku, kde se léta vyráběly teploměry, dělníci zbourali a areál kontaminovaný rtutí vyčistili.

Výsledky měření obsahu rtuti v půdě nepřesáhly limitní hodnoty, takže lze pokračovat v úpravě tohoto prostoru. V budoucnu by měl sloužit jako rekreační zóna, řekl starosta František Lufinka.

Demolice a vyčištění areálu stálo 8,5 milionu korun, velkou část získala radnice z Operačního programu Životní prostředí. Nevyužívaný areál Exathermu koupila před lety radnice zhruba za 7,5 milionu korun. Jde o prostor v centru města v blízkosti řeky a panelového sídliště. Město se snažilo některé objekty pronajmout, zájem ale nebyl a areál zůstal prázdný.

Hlavně objekt, kde se v minulosti plnily teploměry rtutí, byl navíc natolik kontaminovaný, že ho ani nebylo možné využít a bylo nutné ho zbourat, odvézt bylo třeba i část zeminy v areálu. „S částí materiálu se muselo nakládat jako s nebezpečným odpadem, což sanaci prodražilo,“ dodal starosta. Práce na sanaci podle Lufinky skončily.

„Na základě požadavků inspekce životního prostředí tam musíme ještě nechat udělat kontrolní vrty do úrovně podzemních vod,“ řekl. Pokud budou výsledky dobré, nebude nutné vodu dál sledovat, pokud by se tam nějaké znečištění objevilo, bude se tam ještě nějakou dobu voda monitorovat.

„V žádném případě to ale nebrání využívání prostor pro dané aktivity,“ uvedl starosta. S žádnou výstavbou se podle něj na pozemcích nepočítá, vzniknou tam zelené plochy, venkovní sportoviště a také dráha pro in-line bruslení. Sanace bývalého Exathermu je další ekologickou zátěží, kterou se na území Libereckého kraje podařilo odstranit.

„V aktualizovaném seznamu je jich zhruba 40, z toho do deseti je priorita číslo jedna. Jsou to věci, které ohrožují bezprostředně podzemní vody nebo mohou mít jiné důsledky,“ řekl již dříve krajský radní pro životní prostředí Jiří Löffelmann. S ekologickou zátěží se léta potýká také třeba nedaleký Jesenný na Semilsku. V prostoru tamní železniční stanice se v minulosti přečerpávaly chlorované uhlovodíky. Zpracovává se tam analýza rizik, která ukáže, kolik bude sanace lokality stát.

Autoři | Foto Železný Brod

Štítky exatherm, bourání, rtuť, Železný Brod, environmentální remediace, okres Jablonec nad Nisou, Jiří Löffelmann

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Exatherm srovnali se zemí, zmizela odsud i rtuť  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.