Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Radnice projednávala situaci ve veřejné dopravě i předžalobní výzvu od dopravního podniku

Včera proběhlo v Jablonci nad Nisou sedmé mimořádné zasedání zastupitelstva. Cílem bylo řešit aktuální situaci v hromadné dopravě. V ten den navíc na radnici přišla od Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DMPLJ) předžalobní výzva na úhradu téměř 18 milionů korun od Dopravního sdružení obcí Jablonecka (DSOJ).

Celková situace okolo zajištění hromadné dopravy v Jablonci nad Nisou i dalších městech a obcích je poměrně nejasná. To je zřejmé i ze včerejšího zasedání.

Navíc přesně v den konání zasedání přišla výzva. „V deset hodin dopoledne jsem obdržel předžalobní výzvu k úhradě závazku ve výší sedmnáct miliónů devět set tisíc korun,“ uvedl při včerejším jednání náměstek primátora Miloš Vele.

Tato výzva k úhradě podílu příměřeného zisku za rok 2015 ještě více ztížila celkovou situaci v dopravě, ve které figuruje na jedné straně Dopravní sdružení obcí Jablonecka, na druhé DPMLJ, u kterého si DSOJ služby objednává, a zároveň i firma BusLine jako subdodavatel.

Zasedání města se nezúčastnil nikdo z vedení dopravního podniku. „Jsem překvapen, že nikdo nedorazil, ačkoli jsme pozvánky zaslali. Myslím, že DSOJ není pro dopravní podnik roční zakázkou okolo osmdesáti milionů malým zákazníkem,“ dodal Vele. Na zasedání rovněž nedorazil ani nikdo za vední města Liberec.

Dopravní situaci se snaží město řešit již od 25. června, kdy společnost BusLine podala výpověď. Ta by měla dopravu zajišťovat do konce roku 2019. Nyní ale hrozí, že by se mohla doprava zastavit již 25. ledna. „Městská hromadná doprava je v Jablonci zajišťována na základě smlouvy mezi DMPLJ a DSOJ. Celý výkon pak zajišťuje společnost BusLine. Já doufám, že to tak bude až do konce roku 2019,“ sdělil primátor Petr Beitl.

Vše navíc komplikuje i předvolební období. Otázku uhrazení požadované částky tak možná bude řešit již nové zastupitelstvo po říjnových volbách. Z usnesení mimořádného zasedání nicméně vyplývá, že DSOJ zatím žádnou úhradu provádět nebude.

„Podle mého je tato fakturace neoprávněná, jelikož veškeré vzájemné pohledávky jsou vyrovnány, nicméně je pro nás nyní důležité získat právní pohled,“ řekl Tomáš Levinský, předseda svazku obcí.

 

Foto BusLine

Štítky BusLine, MHD, DPMLJ, DSOJ, dopravní společnost, veřejná doprava, Jablonec nad Nisou, Liberec, okres Jablonec nad Nisou, doprava, Miloš Vele, Petr Beitl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radnice projednávala situaci ve veřejné dopravě i předžalobní výzvu od dopravního podniku  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.