Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

V Janově budou schvalovat nový územní plán, proti je petice

Již zítra se v Janově nad Nisou sejde zastupitelstvo, které by mělo schválit nový územní plán. Proti ale vyvstala petice spolku Reichenberg. Ta se týká parkoviště u hrabětické kapličky.

Petice vystupuje proti navrhované změně N.222 v územním plánu. Ta se týká parcely č. 756/4 katastrálního území, na které se nachází parkoviště. Část této parcely by se totiž dle územního plánu měla převést do ploch občanské vybavenosti.

„Stop zástavbě na šestadvaceti procentech plochy parkoviště u kapličky v Hraběticích,“ hlásají autoři petice na svém webu. Na parkovišti by mohl dle nich vyrůst penzion nebo třeba restaurace. Navíc je schvalování plánu údajně urychleno kvůli blížím se volbám. Možná zástavba se týká konkrétně místa o ploše přibližně 1350 metrů čtverečních, z nichž může být zastavěno 25 % dle koeficinetu zastavitelnosti.

Proti je ale starosta Janova Daniel David. „Mohu aktálně pouze konstatovat, že tato petice obsahuje spoustu nepravd. Ve stávajícím plánu už tato plocha je schválena,“ uvedl Daniel David. „Nevím, proč je to v konceptu zaneseno jako změna.“

Podle něj se toto místo řešilo již v roce 2005. „Kdybychom chtěli, už jsme zde mohli něco postavit během posledních dvanácti let,“ komentoval starosta. Záměrem obce je zde možná někdy v budoucnu vybudovat technické zázemí pro parkoviště, nikoli penzion. „Pokud bychom zde chtěli něco vystavět, pak by se jednalo o sociální zařízení, případně infocentrum. To vše zatím ale pouze výhledově,“ konstatoval David.

Každopádně výstavba jakéhokoli dalšího ubytování v této lokalitě je dle něj nesmyslná. Nový plán by měl oproti stávajícímu navíc omezit možnost zástavby na tomto území právě koeficientem zastavitelnosti v míře 25 %.

Petici podepsalo přes sto lidí

 „Jen během pár dnů podepsalo petici více než sto osob. Je pravda, že někteří lidé se mi přiznali, že se ji podepsat obávají. Každopádně dle mého nikdo pořádně neví, co tímto plánem schválí,“ sdělila Jitka Routková za spolek Reichenberg. „Petici předložíme zítra při zasedání,“ dodala. Spolek se obává, že obec místo zastaví a navíc připraví řidiče o parkovací místa, která jsou v letní i zimní sezóně vytížena.

Dle ní by měli mít obyvatelé možnost vyjádření k novému plánu a navíc by se mělo schválování přesunout na období po říjnových komunálních volbách. „Je rozdíl v tom, jak vedení obce změnu prezentuje a jak je zanesena v plánu. Podle mě i celé schvalování probíhá podezřele narychlo,“ řekla Routková.

Jakoukoli spojitost s volbami ale starosta Janova odmítá. „V červnu jsme informovali o tom, že chceme svhalovat nový územní plán. Nikdo v té době nevěděl, kdy se podaří připravit všechny podklady. Zároveň jsme museli reagovat na předložené námitky a připomínky. Když máme možnost to schválit nyní, přijde mi nesmyslné proces protahovat o několik měsíců jen kvůli volbám,“ zakončil David. 

Foto mapio.net

Štítky petice, Janov, územní plán, zastupitelstvo, Daniel David, Liberec, Janov nad Nisou, volby, Hrabětice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Janově budou schvalovat nový územní plán, proti je petice  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.