Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Rostliny a živočichové dostávají zelenou, Novoveské koupaliště bude patřit jim

Město Jablonec se již dlouho snažilo najít pro Novoveské koupaliště vhodné využití. Debatovalo se o možnosti navrátit místu dřívější slávu a opět sem přilákat lidi. Nyní je jasné, že prostor bude věnován fauně a flóře a vznikne zde biotop.

Zanedbaný prostor by se měl proměnit v přírodní kout, kde se bude dařit i chráněným druhům a to jak ze zástupců zvířat, tak rostlin. Plány na revitalizaci jsou poměrně nákladné, pomoci by ale měla dotace. „Náklady se pohybují okolo čtyř a půl milionu korun. Případná získaná dotace by ale mohla pokrýt až tři a půl milionu,“ vysvětlila tisková mluvčí města Markéta Hozová.

Pro vybudování ekosystému je nutná rekonstrukce nádrže, která je v současné době v kritickém stavu. „Prostor chceme opravit a připravit tak vhodné podmínky pro rozvoj biodiverzity,“ komentoval náměstek primátora Lukáš Pleticha.

Mokřadní a vodní ekosystém by se v budoucnu mohl stát domovem mnoha chráněných druhů. V budoucnu by se zde tak mohl objevit například čolek horský, mlok obecný nebo skokan skřehotavý. Celou nádrž by měla přehradit hráz, která ji rozdělí na dvě plochy. „Jižní část by měla být biotopem vhodným pro mnoho obojživelníků i zástupců z řad hmyzu. Tato polovina nádrže by měla být mělká, dostatečně prosluněná a tím nabízet ideální prostor pro život obojživelníků,“ uvedla Iveta Habadová z oddělení dotací.

V druhé hlubší části nyní již bývalého koupaliště by pak měly dostat prostor i ryby. Projekt by mohl odstartovat již příští rok, vše nyní závisí na tom, zda se městu na projekt podaří získat dotaci.

Foto Město Jablonec

Štítky biotop, koupaliště, Novoveská, Jablonec, živočich, rostlina, dotace, nádrž, živočichové, Lukáš Pleticha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rostliny a živočichové dostávají zelenou, Novoveské koupaliště bude patřit jim  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.