Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Dnes už projedete po zbrusu novém mostu u Železného Brodu

Od dnešního dne opět projedou automobilu přes most na silnici 292. Náklady na jeho rekonstrukci se vyšplhaly až ke čtrnácti milionům korun.

Na frekventované silnici 292 z Železného Brodu na Semily dokončila firma SOVIS CZ výstavbu nového mostu přes Mlýnský potok, původní byl v havarijním stavu. Most dostane ještě červený protiskluzový povrch, kvůli nepříznivým klimatickým podmínkám ale až příští rok na jaře. V tiskové zprávě to uvedla mluvčí společnosti Jana Kittová.

Nový most přišel kraj na bezmála 14,5 milionu korun a jeho výstavba trvala 130 dní. Most rekonstrukci potřeboval. „Nevyhovovala ani šířka v navazujících úsecích komunikace. Rekonstrukce byla navržena jako kompletní nahrazení původního kamenného mostu novou rámovou železobetonovou konstrukcí,“ popsal rozsah prací náměstek hejtmana Marek Pieter.

Součástí stavby byla oprava zhruba stometrového úseku navazující silnice, obnova odvodnění, bezpečnostních zařízení i dopravního značení. „Objem prací byl značný. Naši lidé tu pracovali po celou dobu nepřetržitě, včetně víkendů,“ doplnil generální ředitel firmy SOVIS CZ Petr Smola.

Úsek je prvním na krajských silnicích, kde se kraj rozhodl použít varovně červený protismykový povrch. „Má to hlavně psychologický efekt. V jiných krajích, zejména na jižní Moravě, už se to objevuje hlavně v intravilánech obcí před přechody pro chodce. Na tomhle místě to byl požadavek policie vzhledem k tomu, že most se nachází ve směrovém oblouku a dochází tam k nehodám,“ řekl vedoucí krajského odboru dopravy Jan Čáp. Červený asfalt řidiče na nebezpečné místo upozorní, navíc je drsnější, setkat se s ním už mohou v kraji na silnicích prvních tříd.

Liberecký kraj vytipoval dalších šest míst hlavně v zatáčkách, kde by chtěl použít asfalt s protismykovými vlastnostmi, i když zřejmě nebude barevně odlišený. Úpravy by se měla v budoucnu dočkat třeba nebezpečná zatáčka v Kunratické v Liberci, u křižovatky v Mníšku, dva úseky jsou na silnici 268 před Bohaticemi a u Sloupu v Čechách na Českolipsku, další na výjezdu ze Semil směrem na Benešov. „Chtěli jsme letos udělat Mníšek a Kunratickou, ale nepodařilo se vysoutěžit dodavatele, nebyl zájem,“ dodal ředitel Krajské správy silnic Libereckého kraje Jan Růžička.

Autoři

Štítky Železný Brod, Mlýnský potok, most, rekonstrukce, silnice, SOVIS CZ, a.s., Semily, Marek Pieter, Liberecký kraj, Mníšek nad Hnilcom, Česko

Dnes už projedete po zbrusu novém mostu u Železného Brodu  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.