Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jablonec pracuje na odstranění bariér přes deset let

Magistrát Jablonec se rok od roku snaží zpřístupnit všechna místa i lidem s určitým handicapem a umožnit jim pohyb i orientaci po městě.

Na bezbariérovosti pracuje vedení města již více než 14 let. „Bezbariérovost je součástí komunitních plánů sociálních a souvisejících služeb Jablonecka,“ uvedla mluvčí Markéta Hozová. Město se tak snaží zlepšit podmínky a pro obyvatele i návštěvníky s pohybovými, zrakovými nebo například sluchovými vadami, ale také pro lidi v pokročilém věku nebo například těhotné ženy. 

Bezbariérovost v sobě obsahuje mnohem více než se na první pohled může zdát. Rozhodně se nejedná pouze o výtahy nebo rampy. Důležitou součástí bezbariérového přístupu je totiž i komunikace. „V budově na Komenského ulici se nachází tablet nebo hlasový komunikátor pro osoby se sluchovým postižením. Naopak pro lidi nevidomé je hned u vchodu navigační zvukový maják,“ dodala Hozová.

Vyjít vstříc se lidem snaží i městský web. „Pro osoby se zrakovým a sluchovým postižením nabízíme textové varianty informací, u kterých jsme odstranili nedůležité přílohy a složité otvírání,“ řekl webmaster Petr Vitvar. Novinkou je i navigace po budově magistrátu, která zobrazí nejen běžné ale také bezbariérové trasy.

Foto jablonec.com

Štítky bariéry, Jablonec, město, okres Jablonec nad Nisou

Jablonec pracuje na odstranění bariér přes deset let  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.