Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Jablonci přibudou kontejnery na bioodpad, textil i tuky, poplatky za svoz odpadu se nezmění

Od nového roku se v Jablonci zvýší náklady na svoz odpadu, lidé by ale vyšší ceny pocítit neměli. Ve městě se navíc rozšíří kontejnery, které podpoří třídění odpadu.

Náklady na odpadové hospodářství se zvýší přibližně o dva miliony korun. Lidé by ale více platit neměli. „Považujeme za nepřijatelné, aby obyvatelé platili více. Proto chceme najít jinou cestu,“ uvedl náměstek primátora Štěpán Matek. Celkové náklady na odpadové hospodářství na příští rok jsou odhadovány na 46,5 milionu korun.

Důvodem zvýšené ceny je nejen snaha o zvýšení služeb v této oblasti, ale především nárůst odpadu. S ohledem na větší zájem o kontejnery na rostlinný odpad hodlá jejich počet město zvýšit. „Od dubna příštího roku platí nová vyhláška, která městům nakazuje separované kontejnery na třídění rostlinného odpadu. Jak je vidět, v tomto ohledu jsme napřed,“ komentoval primátor města Milan Kroupa.

Více kontejnerů na textil i tuky

Od roku 2020 navíc musí města mít i zvláštní kontejnery na rostlinné a živočišné tuky. „I v tomto ohledu se snažíme postupovat co nejrychleji a jistě deset těchto kontejnerů chceme po městě rozšířit co nejdříve,“ řekl Matek. Podle něj by se kontejnery mohly v ulicích objevit již na jaře. Vedle tohoto by se měl posílit i svoz velkoobjemového odpadu.

Další novinkou by mohla být v budoucnu kompostárna. „S novým vedením Liberce začínáme řešit možnost vybudovat v našem okolí kompostárnu,“ sdělil primátor.

Foto www.dum-zahrada.okhelp.cz

Štítky Jablonec, odpad, textil, popelnice, bioodpad, kontejner, Štěpán Matek, Milan Kroupa

V Jablonci přibudou kontejnery na bioodpad, textil i tuky, poplatky za svoz odpadu se nezmění  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.