Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Jablonec se topí ve sněhu, vyhlásil kalamitní stav

, aktualizováno 10. ledna 2019, 11:46

Sněhu neubývá, právě naopak. V Jablonci tak museli přikročit k vyhlášení kalamitního stavu. Parkovací automaty jsou všude vypnuty, do odklízení sněhu se zapojují i vězni.

Magistrát Jablonce nad Nisou vyhlásil dnes ráno kvůli sněhu kalamitní stav. Ulice a chodníky jsou zavalené sněhem a technické služby je nestíhají uklízet. Úklid komplikují zaparkovaná auta, město proto dnes vypnulo parkovací automaty na všech parkovištích. Chce ulice uvolnit, aby bylo možné je uklidit.

Do úklidu se vedle techniky a pracovníků veřejně prospěšných prací zapojili i vězni, řekla mluvčí magistrátu Markéta Hozová. Jablonec je podhorským městem, kde je zimní údržba finančně i technicky náročná. Za poslední dva dny už napadlo přes půl metru sněhu a stále sněží. „Museli jsme povolat posily, nakladače a také nákladní auta, sníh musíme z města odvážet na deponie, už ho není kam odhrnout,“ řekla Markéta Hozová. Komplikovaný je podle ní zejména úklid sídlišť, kde jsou ulice zablokovány zaparkovanými auty a technika tam často ani neprojede.

 „Kalamitní opatření vyhlašujeme zejména z toho důvodu, že za současné situace není možné dodržet časové lhůty schválené plánem zimní údržby na aktuální období,“ doplnil náměstek primátora města Jakub Chuchlík. Komise zimní údržby, která rozhodla o vyhlášení kalamitního opatření, se sejde znovu v pondělí 14. ledna ráno. „Náklady na jeden den zimní údržby při aktuální situaci jsou až půl milionu korun. Náklady rostou zejména kvůli odvozům sněhu z ulic a chodníků na deponie, je ale nutné zajistit bezpečný průjezd a průchod městem,“ řekl náměstek pro ekonomiku Štěpán Matek.

Sníh budou nákladní auta odvážet jako tradičně do prostoru za městskou halou v ulici U Přehrady. Komplikovaný je podle Hozové zejména úklid sídlišť, kde jsou ulice zablokovány zaparkovanými auty a technika tam často ani neprojede. „Žádáme řidiče, aby využili možnost bezplatného parkovaní a uvolnili ulice, aby je bylo možné uklidit,“ řekla Hozová. V nutných případech budou podle ní automobily ve spolupráci s policií odtaženy. Silnice prvních tříd jsou sjízdné v plném rozsahu. „Problémy nastávají na silnicích nižších tříd, kde jsou zúžené jízdní profily a zavalené jsou chodníky. Chodci tudíž musí do vozovky, aby se někam dostali, což je nebezpečné,“ dodala Hozová.

Autoři | Foto MMJ

Štítky jablonec, sníh, kalamita, počasí, Jablonec nad Nisou, technika, chodník, úklid, Štěpán Matek

Jablonec se topí ve sněhu, vyhlásil kalamitní stav  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.