Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Otázka autobusové dopravy v Jablonci je stále ve hře, smlouva s BusLine přitom za dva týdny končí

Přestože smlouva BusLine s dopravním podnikem za pár dní vyprší, kdo se o autobusovou dopravu postará, není jasné. Možná si ji zajistí sám Jablonec.

Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce (DPMLJ) stále neví, kdo bude za 14 dnů zajišťovat MHD v Jablonci nad Nisou až předčasně vyprší smlouva s jeho současným subdodavatelem, firmou BusLine. V soutěži sice DPMLJ vybral společnost Autobusová doprava Podbořany, zakázkou se ale zabývá antimonopolní úřad (ÚOHS). Další variantou je, že si Jablonec bude MHD zajišťovat sám.

„Jednáme o možnostech další spolupráce se zástupci Jablonce nebo o ukončení vzájemné smlouvy k 25. lednu,“ řekl předseda představenstva Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce Michal Zděnek. Podle něj je primátor Jablonce Milan Kroupa na dnešním jednání dozorčí rady DPMLJ informoval, že dostal přímou nabídku od firmy BusLine.

Tato firma zajišťuje kompletně MHD v Jablonci i nyní, jako subdodavatel DPMLJ. Smlouvu mu BusLine předčasně vypověděl k 25. lednu. Důvodem měly být neuhrazené pohledávky, jejichž výši DPMLJ zpochybňuje. Liberecký dopravní podnik není schopen sám zajistit MHD v Jablonci po 25. lednu, v otevřeném výběrové řízení proto hledal nového dopravce. S vítězem ale smlouvu uzavřít nemůže.

Právní komplikace situaci neulehčují

„Výběrové řízení bylo napadeno ze strany společnosti TD BUS a nyní ho aktuálně posuzuje ÚOHS. V tuto chvíli se čeká na rozhodnutí ÚOHS,“ uvedla mluvčí DPMLJ Martina Poršová. Firma TD BUS se do soutěže nepřihlásila, ještě loni patřila do holdingu BusLine. Firma TD BUS je nyní zmiňována v médiích i v souvislosti s Ústeckým krajem.

Před týdnem podala náhlou výpověď a od pondělí přestala zajišťovat autobusovu dopravu ve třech oblastech Ústeckého kraje. V soutěži o MHD v Jablonci vyhrála firma Autobusová doprava Podbořany s cenou 99,789 milionu korun. Dopravní podnik udával předpokládanou hodnotu zakázky o polovinu nižší, 65 milionů korun bez DPH. „Vycházeli jsme z aktuálního stavu. Bohužel, nikdo nebyl schopen nabídnout levnější ceny,“ uvedl Zděnek.

To, že doprava v Jablonci podraží, ale očekával. Autobusová doprava Podbořany chce za kilometr 68,82 koruny. Nabídku s cenou 72,53 Kč/km učinila v soutěži i společnost BusLine MHD, celkem požadovala 105,168 milionu korun bez daně. MHD v Jablonci zahrnuje nejen pětačtyřicetitisícové město, ale i spoje, které zajíždějí do Bedřichova, Janova nad Nisou, Lučan nad Nisou, Nové Vsi nad Nisou, Pulečného a Rychnova u Jablonce. BusLine jako subdodavatel jezdí nyní i v Liberci, na starost má zhruba 40 procent autobusových spojů. V krajském městě je ale DPMLJ schopen zajistit si autobusové linky zcela sám. V Německu kvůli tomu koupil 14 autobusů Mercedes Benz, stály ho 220.000 eur (5,7 milionu Kč).

Autoři | Foto BusLine

Štítky dopravní podnik, Jablonec, autobus, doprava, BusLine, Jablonec nad Nisou, autobusová doprava, městská hromadná doprava, dopravní společnost, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Liberec, Autobusová doprava Podbořany, Witbystar a.s., Milan Kroupa

Otázka autobusové dopravy v Jablonci je stále ve hře, smlouva s BusLine přitom za dva týdny končí  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.