Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

FOTO: Jak prodloužení tramvajové linky pozmění Jablonec? Prohlídněte si vítězné architektonické návrhy

Komise vybrala vítězné návrhy v architektonické soutěži, která se zaměřovala na budoucí podobu centra města v okolí Anenského kostela. Město zde plánuje prodloužit tramvajovou trať až na Dolní náměstí.

Soutěž byla zaměřena na dvě konkrétní lokality, křižovatku ulic Budovatelů a Poštovní a prostor Anenského náměstí s ulicemi Soukenná a Kostelní. Do soutěže se přihlásilo celkem šest architektonických kanceláří. 

Nyní město podepíše s autory vítězných návrhů smlouvu na další projektovou fázi. „S návrhem ulic Poštovní a Budovatelů uspěla společnost Hlavatí Architekti. Vítězem v případe Anenského náměstí se stala firma Projektil Architekti,“ uvedl náměstek primátora Jakub Chuchlík. Zadání soutěže reflektovalo i požadavky ze stran obyvatel a místních podnikatelů, s kterými vedení města diskutovalo v loňském roce.

Z návrhu Anenského náměstí dýchá svoboda

Vítězný návrh Anenského náměstí splnil požadavky v zadání. Zohlednil prodlouženou tramvajovou trať, zároveň je však celé náměstí příjemně propojené a velký prostor zde dostávají chodci. Podle návrhu se zjednoduší uspořádání celé křižovatky a zároveň zde lidé najdou velké množství zeleně. Z hektického místa, odkud se denně nese zvuk motorů a klaksonů by tak mělo být klidné a pohodové prostranství. Přesto tato podoba ještě není finální. „Komise doporučila ještě zvětšit zelené plochy a posunout tramvajovou zastávku,“ sdělil Petr Klápště.

Více stromů u bývalých lázní i divadla

Architekti ze společnosti Hlavatí Architekti předložili sympatický návrh, který proměnil křižovatku Poštovní a Budovatelů v stromovou alej s odpočinkovými místy. Jednoduchostí a jasností si tento návrh získal komisi. I zde ovšem patrně ještě dojde k úpravám. „Komise doporučila ještě zvážit navržený dlážděný povrch s ohledem na možnou hlučnost,“ komentoval Chuchlík.

Takto by v budoucnu mohlo vypadat prostranství u bývalých lázní

Ulice Poštovní by se mohla dočkat dlažby i více stromů

 

 

Foto Město Jablonec

Štítky architekt, soutěž, návrh, Jablonec, Anenské náměstí, tramvaj, Budovatelů, Poštovní

FOTO: Jak prodloužení tramvajové linky pozmění Jablonec? Prohlídněte si vítězné architektonické návrhy  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.