Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Iglou pomáhá bezdomovcům přežít mrazivé noci, nově budou v Jablonci i Liberci

Speciální přístřešky zvané Iglou nově mohou pomáhat osobám bez přístřeší vydržet venku v mrazivých teplotách. Vynález z polyetylenu nyní využívá nezisková organizace Naděje.

Pokud jste někdy vyrazili v zimě pod širák, tak jistě víte, že vydržet celou noc a nezmrznout není vůbec snadné. Zvláště, když pak nemáte potřebné vybavení ani oblečení. Osoby bez domova ale takovým nocím mohou čelit poměrně často. Útočiště jim kromě azylových domů a „horké židle“ nyní poskytnou i tyto speciální přístřešky. Zatím je jich k dispozici celkem pět, dva v Jablonci, dva v Liberci a poslední v Mladé Boleslavi. 

Jen v Jablonci se nachází okolo 350 lidí bez přístřeší. Až sedm desítek z nich přitom žije na ulici.

„Před problematikou bezdomovectví nezavíráme oči,“ uvedl náměstek primátora David Mánek. Zároveň dodal, že pokud se Iglou osvědčí, město jistě podpoří i nákup dalších. Iglou tak zároveň přináší další alternativu a rozšíření služeb Azylového domu Naděje. V zimě jsou totiž kapacity mnohdy nedostačující.

Funkčnost přístřešku vyzkoušel na vlasntí kůži terénní pracovník Karel Pauch. Právě on nejčastěji kontaktuje osoby bez domova přímo na ulici. „V iglou bylo sice trochu těsno, ale teplo, takže noc se přečkat dala,“ komentoval Pauch.

Přístřešek osobě uvnitř zajistí teplotu až o 18 stupňů vyšší, než je teplota venkovní. Navíc nabízí alespoň minimální soukromí.

Foto FB/Iglou cz

Štítky Jablonecko, iglu, bezdomovci, přístřešek, Jablonec, Liberec, Mladá Boleslav

Iglou pomáhá bezdomovcům přežít mrazivé noci, nově budou v Jablonci i Liberci  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.