Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jablonec se pouští do oprav městských bytů, hotovo by mělo být do července

Prvních z osmi městských bytů se dočká rekonstrukce. To je ale teprve začátek. Letos by totiž mělo dojít na opravu celkem dvaceti bytů.

Jablonec nad Nisou připravil rekonstrukci prvních osmi městských bytů, celkem jich chce letos opravit dvacet. Práce bezmála za dva miliony korun na bytech ve Skřivánčí a Řetízkové ulici zadalo město bez veřejné soutěže firmám, které má prověřené a které už v minulosti pro město podobné rekonstrukce dělaly. Novinářům to dnes řekl ekonomický náměstek primátora Štěpán Matek.

„Jsou to menší byty velikosti 1+1 a nejsou tam žádné specifické úpravy, není potřeba projektová dokumentace. Ty opravy jsou standardizované a dá se k nim přistoupit velice rychle,“ dodal Štěpán Matek. Další byty už se podle něj bez projektového zadání a výběrového řízení neobejdou. Radnice navíc plánuje, že některé malé byty spojí a vytvoří velké, po nichž je poptávka. Zájem o ně mají hlavně rodiny, které se starají o někoho s handicapem.

„Ve všech bytech opravíme omítky, podlahy, koupelny, v nichž vyměníme zařizovací předměty a elektrické ohřívače vody. Opravíme plynové rozvody a vyměníme topidla, staré kuchyňské linky a sporáky nahradíme novými, vchody do bytů osadíme protipožárními dveřmi,“ popsal rozsah prací vedoucí technického odboru města Pavel Kozák. Práce na prvních osmi bytech by měly začít už na konci března, hotovo má být do konce června.

Ještě na začátku 90. let měl pětačtyřicetitisícový Jablonec kolem 7000 městských bytů, většinu z nich však postupně prodal. Zpočátku radnice prodávala byty jednotlivě, protože jí ale v některých domech zůstaly jednotlivé byty, v dalších etapách už prodávala jen celé domy. Cílem prodeje bylo snížit náklady na správu a obnovu bytového fondu. Aktuálně tak město vlastní 799 bytů, z toho 77 je volných.

Výstavbu nových bytů Jablonec neplánuje, chce investovat do těch, které má. Letos je na to v rozpočtu deset milionů. „Zjistili jsme, že byty jsou ve velmi špatném stavu a některé bytové jednotky jsou i více jak deset let neobydlené. Tato situace je velice nešťastná, obzvlášť v době, kdy poptávka po bydlení v Jablonci převyšuje nabídku,“ dodal Matek.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky byty, městské byty, Jablonec, Jablonec nad Nisou, oprava, rekonstrukce, Štěpán Matek

Jablonec se pouští do oprav městských bytů, hotovo by mělo být do července  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.