Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Obyvatelé Horní Proseče si své krajiny váží, nechtějí o ni přijít

O budoucnosti Horní Proseče diskutovali představitelé města s místními v rámci plánovacího setkání s občany. Jak se ukázalo, místní chtějí, aby zde byl hlavně zachován stávající ráz krajiny.

Lidé na Horní proseči bydlí v těsné blízkosti luk a lesa. Díky tomu mohou z okna pozorovat nejen výhledy na Ještěd, ale i na Prosečský hřeben a obnovenou rozhlednu, která celému lesnímu pásu vévodí. V létě i v zimě se zde prohánějí běžci, prochází pejskaři a rodiny vyráží na výlety.

Cílem setkání, bylo zjistit,  co lidem v této lokalitě chybí a co by uvítali. „Chtěli jsme na setkání od občanů například zjistit, jaká jsou na Horní Proseči funkční, užitečná a zajímavá místa a proč je lidé navštěvují. Zjišťovali jsme také možné aktivity, které by chtěli občané na tomto území dělat, nebo jaké služby by tu měly být v budoucnu nabízeny,“ uvedl člen rady města Petr Klápště

Veškeré poznatky, včetně upozornění na to, co místní pálí, by se mělo promítnout při tvorbě regulačního plánu. Při setkání nabídlo přibližně padesát místních hned několik podnětů k prodebatování. „Nejčastěji místní obyvatelé opakovali, že si uvědomují důležitost zdejšího vodního zdroje a mokřadů,“ komentovala mluvčí města Jana Hajná a dodala, že by lidé sice uvítali vybudování cest pro pěší a posezení, zároveň ale chtějí zachovat současný ráz krajiny.

Jablonečané z Horní Proseče se údajně obávají, že v případě nové výstavby by se zde zvýšil hluk a mohly být narušeny zdejší prameny. Znovu by se vedení města chtělo s místními sejít na podzim. Tehdy by tématem debaty měl být již představený regulační plán upřesňující budoucnost této lokality.

Foto smidlib.cz

Štítky Horní Proseč, Jablonec, bydlení, Proseč, Ještěd

Obyvatelé Horní Proseče si své krajiny váží, nechtějí o ni přijít  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.