Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Frýdštejn se chce připojit ke svému správnímu obvodu, Jablonec obec podporuje

Frýdštejn se chce připojit ke svému správnímu obvodu. Nachází se sice v okresu Jablonec, ale spadá pod obec s rozšířenou působností Turnov. A Jablonec tyto snahy Frýdštejnu podporuje.

Jablonec nad Nisou podporuje snahy obce Frýdštejn o připojení ke svému správnímu obvodu. Frýdštejn, který patří do okresu Jablonec, spadá v současné době pod Obec s rozšířenou působností Turnov (ORP). S ohledem na to, že území Frýdštejna je součástí okresu Jablonec a jeho obyvatelé do města dojíždějí už dnes za vyřízením řady záležitostí, není podle zastupitelů důvod iniciativě obce bránit. Pro úřad to sice bude znamenat víc práce, do rozpočtu to ale přinese navíc zhruba 400.000 korun ročně, řekl na jednání zastupitelstva tajemník Marek Řeháček.

Frýdštejn s 850 obyvateli je jednou ze 17 obcí v Libereckém kraji, které by podle vládního návrhu měly změnit příslušnost k okresům na základě příslušnosti k obcím s rozšířenou působností. Předlohu, která by měla alespoň částečně sjednotit územní členění Česka, podpořila před měsícem Poslanecká sněmovna. Podle tohoto návrhu by se měl Frýdštejn začlenit do okresu Semily, jehož je Turnov součástí. Semily jsou ale pro obyvatele obce obtížně dostupné.

Není to problém jen Frýdštejna. Pod Semily by měly spadat i obce jako Sychrov, nebo Paceřice na Liberecku, které patří pod ORP Turnov. Přitom leží u dálnice 35 sotva deset minut od Liberce. Do Semil odtud cesta trvá za dobrého počasí autem přes půl hodiny, přímé spojení autobusem nebo vlakem chybí. „Z našeho pohledu je to (současná podoba návrhu zákona) ta nejhorší varianta,“ řekl starosta Paceřic Václav Sodomka.

ORP Turnov zahrnuje dnes území tří okresů - Liberec, Jablonec a Semily, změnit příslušnost k okresu by proto mělo celkem 16 obcí z 37, které do obvodu spadají. Hrozí tak, že se ORP rozpadne. Turnov proto usiloval o vznik samostatného okresu. Pod petici za zachování nynější územní působnosti Obce s rozšířenou působností Turnov a vznik okresu Turnov se podepsalo 7800 lidí. Ministerstvo vnitra chce pozměňovacím návrhem prosadit výjimku pro územní působnost Turnova, není ale jisté, že to poslanci podpoří.

Okres má změnit i oblíbené krkonošské středisko Harrachov, které v současné době spadá pod ORP Tanvald na Jablonecku a je přitom součástí okresu Semily. Město se má stát součástí Jablonecka, změnu obyvatelé většinou vítají. „Dělali jsme si anketu mezi lidmi a většina z nich byla pro připojení k okresu Jablonec. Nahrává tomu dobré silniční spojení, i autobusem nebo vlakem se odtud dostaneme přímo do Jablonce, zatímco cesta do Semil je komplikovaná,“ řekla starostka Eva Zbrojová.

Autoři | Foto kudyznudy.cz

Štítky Frýdštejn, správa, správní obvod, Turnov, Jablonec nad Nisou, Semily, Marek Řeháček, Liberecký kraj, Liberec, Poslanecká sněmovna ČR, Eva Zbrojová, okres Jablonec nad Nisou

Frýdštejn se chce připojit ke svému správnímu obvodu, Jablonec obec podporuje  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.