Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Za zbourání zámečku hrozí firmě půlmilionová pokuta. Proti bourání se ve lhůtě nikdo neodvolal, řekl Radek Malina

Pokuta maximálně půl milionu korun hrozí společnosti MALINA - safety za zbourání zámečku spolku Schlaraffia v Jablonci nad Nisou, pokud se prokáže, že k tomu neměla povolení. Stavební úřad sice 14. března firmě povolení k demolici vydal, město Jablonec se však proti rozhodnutí odvolalo. Bez ohledu na to začala firma v sobotu budovu v sousedství autobusového nádraží bourat. Podle spolumajitele firmy Radka Maliny je povolení k demolici platné, město se odvolalo pozdě.

Bývalé sídlo pánského spolku Schlaraffia postavené v historizujícím stylu získala firma MALINA - safety spolu s pozemkem v roce 2006. „Už když jsme objekt kupovali, jsem jasně deklaroval zájem využít pozemek pod budovou jako stavební parcelu pro budoucí rozvoj naší podnikatelské činnosti," uvedl Radek Malina.

Před 11 lety se vlastníci s tehdejším vedením radnice dohodli na obnově zámečku, který se měl stát součástí obchodního, výrobního a administrativního centra. K rekonstrukci ale nepřistoupil. Vlastník se pak snažil objekt prodat, nabízel budovu městu nebo jiným zájemcům za korunu s tím, že si zámeček rozeberou a znovu postaví jinde. Zájem ale nebyl, náklady by byly velké.

ČTĚTE TAKÉ: Část unikátního zámečku Schlaraffia v Jablonci šla k zemi. Je to děsivé a pobuřující, řekl primátor

„Jako rodilí Jablonečané jsme měli zájem dohodnout se na kompromisu, který by zachoval alespoň částečně budovu a současně umožnil další rozvoj naší firmy. Bohužel, požadavky ze strany města byly nereálné a postupně až šikanózní. Historickou hodnotu objektu, o kterou se město opírá, nijak nepotvrdilo ani ministerstvo kultury. I na základě této skutečnosti jsme zažádali o povolení k odstranění stavby, které jsme v březnu letošního roku získali a proti kterému se v zákonné lhůtě 15 dnů nikdo neodvolal," uvedl Malina na internetových stránkách firmy. Odvolání primátora podle něj přišlo až po zákonné lhůtě. Zda měla firma oprávnění budovy zbourat, vyšetřuje policie.

Autoři | Foto Město Jablonec

Štítky Malian safety, zámeček Schlaraffia, Schlaraffia, jablonec, demolice, Jablonec nad Nisou, pozemek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za zbourání zámečku hrozí firmě půlmilionová pokuta. Proti bourání se ve lhůtě nikdo neodvolal, řekl Radek Malina  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.