Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Prodloužení tramvaje do centra Jablonce. Kdo to vůbec chce? Ptají se občané

Prodloužení tramvajové trati vzbuzuje v Jablonci emoce už pěkně dlouho. Zdejší obyvatele sužuje mnoho otázek. Kde budeme parkovat? Jak budem centrem projíždět? Ovlivní rekonstrukce nějak zdejší podnikatele? Na všechny dotazy se snažili odpovědět představitelé města. . . Ale podařilo se jim to?

Včera proběhlo v Jablonci poměrně bouřlivé setkání se zdejšími obyvateli. Tématem bylo nejen prodloužení tramvaje do centra města, ale i související opravy inženýrských sítí a výstavba nového terminálu.

V rámci prodloužení tramvaje budou probíhat i opravy dešťové kanalizace, vodovodů, plynovodů nebo vybudování retenční nádrže.

Kopat by se mělo začít už 1. července a jako první projde opravou křižovatka ulic Budovatelů a Poštovní. Zdá se, že čím víc se termín začátku prací blíží, tím víc rostou obavy zdejších obyvatel. „Situace okolo tramvaje se má tak, že stejně potřebujeme v centru města opravit inženýrské sítě a buď zrekonstruujeme tramvaj zároveň s tím, nebo nebude vůbec,“ uvedl náměstek primátora Jakub Chuchlík.

Stavby jsou rozplánované až do roku 2023. Začne se v ulcii Budovatelů a práce budou pokračovat směrek k Dolnímu náměstí. Jako jedno z nejproblematičtějších míst vidí místní i město Soukennou ulici. Na tu si vyhradilo celý rok. Stavební práce samozřejmě ovlivní i hromadnou dopravu, ta bude dočasně vedena hlavně Libereckou a Rýnovickou ulicí.

Kam s ním? Řeč je o autech

Bydlím nad křižovatkou Poštovní a Budovatelů, dostanou se lidé vůbec k těm panelákům, a kde bude možné parkovat?“ dotazovala se například zdejší obyvatelka. „Samozřejmě do toho místa malá Budovatelů musí mít přístup místní i zásobování. V první fázi budou lidé jezdit od divadla. Během rekonstrukce bude možné parkovat i na současné točně tramvaje,“ informoval za jablonecký magistrát Otakar Kypta. Časem bude muset cesta sloužit i vozidlům zásobující Billu, ta ale údajně vyjde městu vstříc a místo kamionů vyšle na místo menší vozy.

Podle Kypty by měla zůstat i některá parkovací místa v Poštovní ulici. Kolik jich ale bude, město neví, bude muset celou situaci řešit se stavebními firmami. „Možná by se dalo využít jako parkoviště prostranství u divadla, tam jsme ale už v minulosti narazili na památkáře. Budeme ale s nimi jednat znovu,“ dodal Kypta.

Nestihli jste diskuzi, ale zajímalo by vás, co se probíralo? Tak koukněte na facebook města, celá debata totiž byla živě vysílána.

Chce vůbec prodloužení tramvaje někdo?

I na to padla otázka. Konkrétně na to, kolika Jablonečáků se představitelé města zeptali, zda vůbec prodloužení tramvaje chtějí. „Tramvaj ale neslouží jen obyvatelům Jablonce, mohou ji využít i turisté nebo kdokoliv,“ reagoval provozně technický ředitel DPMLJ Ludvík Lavička. Taková odpověď ale několik přítomných rozlítila. Podle nich by měly mít prioritu zájmy místních.

Stejně jako v dalších městech, trápí Jablonečáky zácpy v dopravních špičkách, teď se bojí, že koleje a semafory celou situaci ještě zhorší. „Už takhle je to odpoledne hrozný a vy do toho ještě chcete přidat tramvaj,“ stěžoval si jeden z místních. Vášnivá diskuze trvala oproti plánovaným devadesáti minutám skoro tři hodiny. Dalšími konkrétními tématy, která vzbudila rozruch, byly například semafory, omezení provozu v ulici Kostelní i samotné objízdné trasy. 

Foto Město Jablonec

Štítky Jablonec, tramvaj, prodloužení, Poštovní, Budovatelů, doprava, oprava, Billa, Facebook

Prodloužení tramvaje do centra Jablonce. Kdo to vůbec chce? Ptají se občané  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.