Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Lukášově vznikne replika historického pomníku, který připomíná oběti první světové války

Málokdo si asi všimne, že v malém zarostlém parčíku v Lukášově nedaleko nové silnice do Liberce se nachází zbytky památníku. Nyní by ale mělo celé místo prokouknout. Právě místo památníku se teď těší velké pozornosti a probíhá jeho kompletní obnova.

Zhruba za dva měsíce by měla být obnova hotová. Pomník, jehož zbytky se nachází na křižovatce ulic Lukášovská a Československé armády, je věnován obětem 1. světové války. Náklady na jeho opravu se pohybují okolo 330 tisíc korun, naprostou většinu ale pokryje dotace. 

Zajímavostí je, že pomník nestál vždy na tomto místě. „Původně se nacházel na kraji dnešní Československé ulice. Odtud byl přenesen na dnešní místo,“ informoval Ivan Rous ze Severočeského muzea. Ani na současném místě ale nezůstal pomník celý. Jeho část se nachází v dnešním parku Generála Mrázka v centru Jablonce.

Nyní tak v Lukášově vznikne replika původního pomníku, která bude usazena na zachovalé základy. „Kopie bude provedena podle původní dokumentace, zhotovitelem bude Jakub Jurek,“ sdělila mluvčí jabloneckého magistrátu Jana Hajná. Památník by tak měl mít i původní velikost, tedy 2,8 metru. Součástí památníku budou i původní nápisy- Na památku našich synů, kteří padli za vlast ve světové válce 1914-1918, dále jména padlých a dodatek se jmény obětí z let 1939-1945.

Štítky památník, první světová válka, pieta, pomník, Lukášov, Liberec, Československá armáda, Severočeské muzeum v Liberci, Jablonec

V Lukášově vznikne replika historického pomníku, který připomíná oběti první světové války  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.